Επικαιρότητα

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Μη επιστρεπτέο το 50% σε «κόκκινες» περιοχές

Σταϊκούρας: Επέκταση του επιδόματος θέρμανσης και στο φυσικό αέριο

Επέκταση του επιδόματος θέρμανσης και στο φυσικό αέριο
17/10/2020 | 11:37

Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, στα πλαίσια της επιστρεπτέας προκαταβολής για όσες περιοχές μπουν στο «κόκκινο» με βάση την πανδημία, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα για όσους βρίσκονται στο «κόκκινο» επίπεδο συναγερμού το 50% της 4ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής που θα καταβληθεί το Δεκέμβριο δεν θα είναι επιστρεπτέο.

Όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, αυτό θα ισχύει για όλες τις περιοχές αν μπουν στο «κόκκινο».

Στις συγκεκριμένες περιοχές, επίσης, οι εργαζόμενοι δύναται να μπουν σε αναστολή εργασίας με πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών και επίδομα 534 ευρώ.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και τα μαγαζιά που απασχολούν έως 20 εργαζόμενους αλλά και όλοι οι επιστημονικοί κλάδοι θα έχουν τη δυνατότητα αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Επιπλέον, θα ισχύει αναστολή καταβολής του ΦΠΑ, ενώ σε ό,τι αφορά στα ενοίκια ισχύει το 40%. Για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι προβλέπεται το 30% της επιστρεπτέας προκαταβολής να είναι μη επιστρεπτέο.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «εκτιμούμε μια βαθιά ύφεση της τάξεως του 8,2%», η οποία όμως εξαρτάται από την υγειονομική κρίση. «Θα κριθούμε στο αν μπορούμε να μειώσουμε τις δυσμενείς συνέπειες στους πολίτες», τόνισε και πρόσθεσε πως «έχουμε ταμειακά διαθέσιμα περίπου ίσα με όσα είχαμε στην αρχή της κρίσης»

Για το επίδομα θέρμανσης, ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι θα προκαταβληθεί το Δεκέμβριο του 2020, ενώ υπάρχει σκέψη επέκτασης του επιδόματος και σε άλλες μορφές, όπως στο φυσικό αέριο.

Ωστόσο, δεν θα ισχύει για καυσόξυλα και πέλετ, λόγω της επίπτωσης που έχουν στο περιβάλλον. Ο ίδιος επισήμανε ότι η χρήση αυτών των μέσων θέρμανσης θα πρέπει να μειωθεί.

Για τα αναδρομικά και το γεγονός ότι υπάρχει πρόβλεψη και για τους κληρονόμους, ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι τα χρήματα υπάρχουν και θα δοθούν.