Επιχειρείν

ΕΝΦΙΑ: Καταφθάνουν τα εκκαθαριστικά - Πότε αναρτώνται

Προς παράταση η πρώτη δόση

Φόρο για φέτος πρόκειται να καταβάλλουν σχεδόν 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες
24/09/2020 | 10:15

Έφτασε η ώρα του ΕΝΦΙΑ, καθώς όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, από αύριο (25/9) το βράδυ αναμένεται να ξεκινήσει η ανάρτηση των εκκαθαριστικών.

Φόρο για φέτος πρόκειται να καταβάλλουν σχεδόν 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θα πρέπει να πληρώσουν και φέτος συνολικά 2,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ θα καταβάλουν οι επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι καθώς σημειώθηκε καθυστέρηση στη διαδικασία, λόγω της απόφασης εξαίρεσης από τον ΕΝΦΙΑ για νησιά με λιγότερους από 1.200 κατοίκους, το υπουργείο Οικονομικών κινείται στην κατεύθυνση της προαιρετικής παράτασης καταβολής δόσεων.

Συγκεκριμένα, παρέχεται η δυνατότητα οι φορολογούμενοι να καταβάλουν την πρώτη από τις έξι μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ έως τις 30 Σεπτεμβρίου, είτε να καταβάλουν τις δύο πρώτες δόσεις (Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου) μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, χωρίς καμία επιπλέον προσαύξηση.

Με βάση τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσουν να αναρτώνται από τις 25 Σεπτεμβρίου, αργά το απόγευμα, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές στο σύστημα εκκαθάρισης του φόρου, με την οποία απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ οι κάτοικοι των μικρών ακριτικών νησιών.