Επιχειρείν

Τι περιλαμβάνει το ''πακέτο'' φοροελαφρύνσεων για εργαζόμενους, επαγγελματίες

Ποια τα κέρδη για κάθε κατηγορία

Το κέρδος για κάθε κατηγορία
15/09/2020 | 14:23

Πακέτο φορολογικών τροποποιήσεων με στόχο να ''ανακουφιστεί'' εισοδηματικά η μεσαία τάξη από το 2021 έχει στα σκαριά η κυβέρνηση.

Το μέτρο κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τις περισσότερες κατηγορίες σε συνδυασμό με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και τη νέα φορολογική κλίμακα που εφαρμόζεται για τα φετινά εισοδήματα θα φέρει το επόμενο έτος φοροελαφρύνσεις στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα και μερίσματα, αλλά και τους αγρότες.

Όσοι ιδιωτικοί υπάλληλοι δηλώνουν ετήσιο εισόδημα της τάξεως των 25.000 ευρώ θα δουν μειώσεις έως και τα 426 ευρώ, ενώ το φορολογικό όφελος θα υπερβαίνει ακόμη και τα 1.000 ευρώ για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ.

Μεγαλύτερο θα είναι το κέρδος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι στα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων του 2021 θα διαπιστώσουν ότι ύστερα από 10 χρόνια η ειδική εισφορά αλληλεγγύης δεν θα βαραίνει τον λογαριασμό της Εφορίας ενώ θα έχει αποτυπωθεί και ο χαμηλότερος φόρος εισοδήματος που προκύπτει με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα.

Έτσι για παράδειγμα ένας επαγγελματίας με ετήσιο καθαρό εισόδημα 20.000 ευρώ θα δει τη φορολογική επιβάρυνσή του να μειώνεται κατά 1.476 ευρώ. Επίσης και οι φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα τα οποία φέτος είναι κουρεμένα λόγω της πανδημίας δεν θα επιβαρυνθούν με εισφορά αλληλεγγύης εφόσον τα εισοδήματά τους υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ.