Επικαιρότητα

Περιφερειάρχης Κρήτης: έχουμε θεμελιώσει το όραμά μας για το σήμερα και το αύριο

Ο Σταύρος Αρναουτάκης μιλά για τις εξελίξεις και για την Κρήτη του 2030

"Η Κρήτη αναδείχθηκε στον πλέον ασφαλή προορισμό. Το επισημαίνουν και τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης" λέει με συνέντευξή του στο workenter.gr ο κ. Αρναουτάκης

Ερ. Η «Ασφαλής Κρήτη» ανοίγει τον δρόμο για μια ιδιαίτερη και δύσκολη τουριστική περίοδο. Ποιοι είναι οι στόχοι σας και ποιες είναι οι άμεσες ενέργειες που θα υλοποιήσετε;

Η Κρήτη μέχρι σήμερα έχει καταγράψει ελάχιστα κρούσματα COVID-19. Το γεγονός αυτό δεν μας εφησυχάζει. Αποτελεί όμως μια θετική συνθήκη, την οποία οφείλουμε να διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τους προηγούμενους μήνες δώσαμε τη μάχη με επιτυχία επειδή συνεργαστήκαμε. Ο καθένας από το δικό του πεδίο. Η πολιτεία, η αυτοδιοίκηση, οι κοινωνικοί εταίροι, η επιστημονική κοινότητα, το ανθρώπινο δυναμικό, οι πολίτες, συναντήθηκαν σε κοινούς δρόμους για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αλλά και για το περιορισμό των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας.

Ιδιαίτερα σήμερα, με το άνοιγμα των εποχικών ξενοδοχείων και των αεροδρομίων της Κρήτης σε πτήσεις από το εξωτερικό δίνουμε έμφαση στο τρίπτυχο ασφάλεια, συνεχής προετοιμασία και προβολή της Κρήτης, ως ασφαλής τουριστικός προορισμός.

Βασική προτεραιότητα αυτή την περίοδο αποτελεί για μας ο τουρισμός. Η παγκόσμια υγειονομική κρίση αντιστρατεύεται το τουριστικό προϊόν. Εντούτοις, η Κρήτη αναδείχθηκε στον πλέον ασφαλή προορισμό. Το επισημαίνουν και τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τα ελάχιστα κρούσματα κορωνοϊού το επιβεβαιώνουν. Η ποιότητα, αλλά και η ασφάλεια των υπηρεσιών συνιστούν επαρκή εχέγγυα για όσους αναζητούν τη χαλάρωση, την ξεκούραση, την ψυχαγωγία, την επαφή με τη φύση, τη γνωριμία με τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις, την κρητική διατροφή και γαστρονομία.

Την ίδια στιγμή εγκαινιάσαμε αυτές τις ημέρες τη νέα στρατηγική τουριστικής προβολής. Με κεντρικό μήνυμα «Sense the Αuthentic» χτίζουμε μια καμπάνια που καλεί τον δυνητικό επισκέπτη να ανακαλύψει όλα όσα συνθέτουν τη μοναδική τουριστική εμπειρία της Κρήτης.

 

Ερ. Πως βλέπετε την επόμενη μέρα στον χώρο της εργασίας; Αρκεί το πρόγραμμα SURE και το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για την διάσωση των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας;

Στο αμέσως επόμενο διάστημα πρέπει να αναληφθούν γενναίες αποφάσεις για την προστασία των εργαζομένων και των εργοδοτών.  Απαιτείται δημοσιονομική ετοιμότητα για να προστατεύσουμε τους εργαζομένους, κυρίως αυτούς που πλήττονται περισσότερο από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα.

Η θέσπιση των προγραμμάτων SURE και ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, αποτελεί ένα θετικό βήμα μιας πορείας που οφείλουμε να ακολουθήσουμε. Μιας πορείας που κατά πάσα πιθανότητα θα εξελιχθεί σε ημι-μαραθώνιο, καθώς όλοι ευελπιστούμε ότι οι συνέπειες της πανδημίας στην αγορά εργασίας θα περιοριστούν σύντομα. Η κατάσταση, όμως, όπως διαμορφώνεται σήμερα επιβάλλει ακόμα πιο αποφασιστικές πρωτοβουλίες. Ένας «χρυσός κανόνας» για την προστασία των εργαζομένων, μέσα από ευρωπαϊκές αλλά και εθνικές πηγές χρηματοδότησης, φαντάζει αναγκαίος και απαραίτητος. Παράλληλα, απαιτείται και η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον κλάδο των εργοδοτικών εισφορών, προκειμένου να συγκρατηθούν, αν όχι να μειωθούν στο ελάχιστο, οι απολύσεις εργαζομένων.

Για την Περιφέρεια Κρήτης, η στήριξη των επιχειρηματιών και των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο είναι επιβεβλημένη. Η Περιφέρεια Κρήτης, πρώτη στη χώρα, ξεκίνησε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την δωρεάν πιστοποίηση όλων των εργαζομένων στον τουρισμό σχετικά με τον COVID-19. Μέχρι σήμερα έχουν πιστοποιηθεί χιλιάδες εργαζόμενοι από τον κλάδο του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και των αθλητικών διοργανώσεων.

 

Είμαστε όμως αποφασισμένοι να προχωρήσουμε δυναμικά και να χτίσουμε μια οικονομία που θα στηρίζεται σταθερά στις εξαγωγές των κρητικών ποιοτικών προϊόντων. 

Ερ. Μπορεί το 50% του ΑΕΠ του νησιού να έρχεται από τον Τουρισμό, αλλά ο πρωτογενής τομέας είναι εξίσου σημαντικός. Πως μπορεί να βοηθήσει η Περιφέρεια την ανάπτυξη και τις εξαγωγές;

Η Κρήτη αποτελεί μια περιφερειακή περιοχή της Ευρώπης, η οποία γειτονεύει με πολλές εστίες κρίσεων και εντάσεων. Είναι σαφές πως οτιδήποτε συμβαίνει σε προορισμούς κοντινούς ή και μακρινούς και αφορά τη διακίνηση και τη διάθεση της αγροτικής παραγωγής, μας επηρεάζει σε διάφορα επίπεδα.

Το νησί μας, γεωγραφικά και ιστορικά αντιπροσωπεύει μια από τις πιο δυναμικές περιοχές στο σύνολο της Ελληνικής επικράτειας και εξακολουθεί, μέχρι σήμερα, να διατηρεί ένα πρωτογενή τομέα με εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα. Τα τελευταία χρόνια, οι παραδοσιακές αγροτικές δραστηριότητες έχουν αναπτυχθεί στηριγμένες σε μια νέα γενιά παραγωγών, που έχει ανανεώσει με καινοτόμο τρόπο τις μεθόδους οργάνωσης, διακίνησης και εμπορίας των προϊόντων και έχει επενδύσει σημαντικά σε προγράμματα εμπλουτισμού της γνώσης και ποιοτικής αναβάθμισης της παραγωγής.

Η Περιφέρεια Κρήτης, μέσω της κινητικότητας που αναπτύσσει στον πρωτογενή τομέα, με τη συμμετοχή της σε εκθέσεις και τη διαφημιστική προβολή, διαμορφώνει ένα βήμα που επιτρέπει τον προγραμματισμό και το σχεδιασμό δράσεων που στοχεύουν στη βελτίωση και την περαιτέρω ανάπτυξη του στρατηγικού αυτού τομέα.

Τα επόμενα χρόνια η προσπάθεια αυτή θα ενταθεί και θα οργανωθεί περισσότερο υποστηρίζοντας ενεργά τις συλλογικές και ατομικές πρωτοβουλίες που κινούνται με την ίδια λογική και έχουν ως στόχο τη δημιουργία τοπικών και περιφερειακών δικτύων που μπορούν να ανταπεξέλθουν στους όρους του σύγχρονου ποιοτικού ανταγωνισμού.

Η δημιουργία προϊόντων ΠΟΠ, η διεύρυνση των εμπορικών προορισμών και των αγορών των προϊόντων μας και ο συντονισμός του συνολικού «κρητικού διατροφικού προτύπου» με το δυναμικό τουριστικό τομέα της Κρήτης, αποτελούν προκλήσεις που θα διαμορφώσουν δυναμικά τις πολιτικές και τον προγραμματικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Η Περιφέρεια Κρήτης υλοποιεί και σχεδιάζει συγκεκριμένες δράσεις για την προώθηση των εξωστρεφών επιχειρήσεων, τόσο στην παροχή προϊόντων όσο και υπηρεσιών, καθώς οι δυνατότητες που διανοίγονται για τις ελληνικές εταιρείες είναι σημαντικές. Η ενίσχυση της εξωστρέφειας αποτελεί μια αληθινή και μεγάλη πρόκληση για την Κρήτη. Πρόκειται για μια πρόκληση που προϋποθέτει μεν εθνικό σχέδιο και σίγουρα κρατικό συντονισμό, ωστόσο απαιτεί και συντονισμό σε Περιφερειακό επίπεδο με τοπικές πρωτοβουλίες.

Γνωρίζουμε βέβαια ότι ο δρόμος που θα ακολουθήσουμε δεν είναι εύκολος. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να προχωρήσουμε δυναμικά και να χτίσουμε μια οικονομία που θα στηρίζεται σταθερά στις εξαγωγές των κρητικών ποιοτικών προϊόντων. 

Για το λόγο αυτό  διαμορφώνουμε μια στρατηγική που καλύπτει συνολικά την έννοια της εξωστρέφειας και όλες τις επιμέρους παραμέτρους της. Χτίζουμε έτσι  περιφερειακό brandname, ικανό να δώσει ισχυρό διαβατήριο στα προϊόντα της κρητικής γης.

 

Ερ. Αναλάβατε τα ηνία της Περιφέρειας μέσα στην οικονομική Κρίση και τώρα σας «χτύπησε» και η Κρίση της πανδημίας. Σε τόσο δύσκολες συνθήκες πως κινούνται τα αναπτυξιακά έργα του νησιού; Τι άλλαξε στο Όραμά σας για το 2030;

Αναδεικνύοντας την προσέλκυση επενδύσεων - δημόσιων και ιδιωτικών - σε ζήτημα ζωτικής σημασίας, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για μια πραγματική επανεκκίνηση της παραγωγικής, οικονομικής και αναπτυξιακής δραστηριότητας. Προτάσσοντας, επίσης, τα έργα υποδομής μεγάλα και μικρά αντιμετωπίζουμε τις εκκρεμότητες του παρελθόντος. Επιλέγοντας τη βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη προωθούμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Έτσι  εξασφαλίζουμε την ενεργειακή επάρκεια του νησιού μας. Παράλληλα, προστατεύουμε το περιβάλλον και αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Με την έναρξη της κατασκευής του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου στο Καστέλλι, με τη δρομολόγηση των έργων της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα, με μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις στο χώρο του τουρισμού, με χρηματοδοτήσεις έργων από την Περιφέρεια στον τομέα του περιβάλλοντος, της διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά και με την ανάγκη για επιτάχυνση των διαδικασιών για το Βόρειο Οδικό Άξονα, το νησί μας αντιμετωπίζει τη σημερινή δύσκολη κατάσταση με αισιοδοξία.

Η Κρήτη του 2030 είναι μπροστά μας. Αξιοποιώντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, τον δυναμισμό, την εργατικότητα, την ευρηματικότητα, την αποτελεσματικότητα και την τόλμη των ανθρώπων μας, έχουμε ήδη πετύχει κάτι πολύ σημαντικό: έχουμε θεμελιώσει το όραμά μας για το σήμερα και το αύριο.  Η Κρήτη ναυαρχίδα ανάπτυξης, φάρος βιωσιμότητας και αειφορίας μια Περιφέρεια πόλος έλξης και κοινωνικής ευημερίας.

Με πυξίδα τη σύγχρονη στρατηγική που υλοποιούμε αναδεικνύουμε την Κρήτη στο επίκεντρο των αναπτυξιακών εξελίξεων της δεκαετίας που διανύουμε.