Επικαιρότητα

Κρήτη: διακοπές 365 μέρες το χρόνο!

Η Κρήτη σας περιμένει να ζήσετε το όνειρο και το μεγαλείο ενός μοναδικού τόπου

Κρήτη: ένας επίγειος παράδεισος. Ο ιδανικός προορισμός για ονειρεμένες διακοπές ή ακόμη και για city break. Όλες τις εποχές του χρόνου!

Η Κρήτη είναι κάτι περισσότερο από την ομορφιά, την ιστορία, τον πλούτο της γης και της καρδιάς των ανθρώπων της. Είναι η αλήθεια και η αυθεντικότητά της.

 

 

Η Κρήτη υποδέχεται και πάλι ταξιδιώτες και επισκέπτες. Το νησί που είναι ταυτισμένο με την έννοια της φιλοξενίας, ο τόπος που σε όλες τις εποχές του χρόνου προσφέρει απλόχερα μοναδικές εμπειρίες και ομορφιές είναι εδώ και έτοιμο να προχωρήσει στην επόμενη μέρα.

 

Το νησί της φιλοξενίας σας προσκαλεί και σας περιμένει να ζήσετε το όνειρο, να απολαύσετε το μεγαλείο ενός μοναδικού τόπου. 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε πρόσφατη δήλωσή του ο Περιφερειάρχης κύριος Αρναουτάκης «Οι διακοπές είναι το όνειρο που αποτυπώνουν στις ζωγραφιές τους τα μικρά παιδιά, η ώρα διασκέδασης για τους νέους, η  ευκαιρία ξεκούρασης για τους μεγαλύτερους. Οι διακοπές στην Κρήτη είναι αυθεντικές! Οι άνθρωποι, το ζωντανό τους χαμόγελο, οι μοναδικές γεύσεις, η «συνομιλία» με το χθες στα μνημεία του πολιτισμού, η  επαφή με τη φύση, συνθέτουν ένα αυθεντικό τοπίο από την μια άκρη της Κρήτης ως την άλλη. Το νησί της φιλοξενίας σας προσκαλεί και σας περιμένει να ζήσετε το όνειρο, να απολαύσετε το μεγαλείο ενός μοναδικού τόπου. Η Κρήτη είναι εδώ και υπόσχεται να χαρίσει στους επισκέπτες, δυνατές εμπειρίες που ξυπνούν όλες τις αισθήσεις».

 

Προορισμός διακοπών για κάθε εποχή

Η Κρήτη είναι ο τέλειος προορισμός για διακοπές 365 ημέρες τον χρόνο. Εύκολα προσβάσιμη με καράβι ή αεροπλάνο, με ευρύ δίκτυο εσωτερικών μετακινήσεων, μεγάλη ποικιλία σε καταλύματα και μοναδικές ομορφιές η Κρήτη συνθέτει ιδανικό συνδυασμό για  εξορμήσεις που απευθύνονται σε κάθε ηλικία. Και τις 4 εποχές του χρόνου.

Πολιτιστικός και Γαστρονομικός τουρισμός, Συνεδριακός τουρισμός, Αγροτουρισμός, Αθλητικός τουρισμός, Οικοτουρισμός, Οινοτουρισμός, Καταδυτικός τουρισμός, Θεραπευτικός τουρισμός. Τουρισμός για όλους. Ποικιλία και Ποιότητα, η οποία ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες απαιτήσεις και επιθυμίες κάθε ταξιδιώτη. Αυθεντικές ταξιδιωτικές εμπειρίες 52 εβδομάδες τον χρόνο.

 

Αν θέλουμε να γνωρίσουμε πραγματικά την Κρήτη μόνο ένας τρόπος υπάρχει: να έρθουμε Φθινόπωρο 

Φθινόπωρο

Ιδιαίτερα κατά τους φθινοπωρινούς μήνες οι καλές κλιματολογικές συνθήκες, το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών, το επίπεδο των τιμών σε συνδυασμό με παραδόσεις και έθιμα της Κρήτης αυτήν την περίοδο και με την Κρητική φιλοξενία, συνθέτουν το σκηνικό ενός τουριστικού προορισμού που ικανοποιεί απόλυτα τις ανάγκες όποιου θέλει να ταξιδέψει στο νησί.

Αν θέλουμε να γνωρίσουμε πραγματικά την Κρήτη - τους ανθρώπους, τις παραδόσεις, το φαγητό, και τον περίφημο τρόπο ζωής τους - μόνο ένας τρόπος υπάρχει: να έρθουμε Φθινόπωρο και να δούμε τα χωριά. Ορεινά ή παραθαλάσσια, τα χωριά της Κρήτης καταλαμβάνουν όλο το νησί και οι ντόπιοι ασχολούνται με τις δουλειές τους σαν να μην τους αγγίζει ο χρόνος.

Τα ρακοκάζανα αποτελούν μια ιδιαίτερη ιεροτελεστία. Οι παρέες γύρω από το καζάνι της απόσταξης της ρακής και σύντομα, μετατρέπεται σε ένα παραδοσιακό γλέντι με χορό και μουσική.

 

Χειμώνας

Χάρη στο εύκρατο κλίμα και το μοναδικό γεωγραφικό ανάγλυφο η Κρήτη συνεχίζει να προσελκύει επισκέπτες πέρα από την τυπική σεζόν του καλοκαιριού. Τα βουνά, τα φαράγγια, τα μονοπάτια, η φύση της Κρήτης συνθέτουν ένα αξεπέραστο σκηνικό που προσκαλεί σε εξερεύνηση.

Τις γιορτές των Χριστουγέννων τα χωριά γεμίζουν από ζωή, αναβιώνοντας πολλά έθιμα. Αξίζει κανείς να παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία σε μια αληθινή φάτνη με ζώα σε ένα σπήλαιο στα Χανιά.

Αξίζει ακόμη να την εξερευνήσουμε πέρα από τα σημεία που φτάνει το αυτοκίνητο, να ακολουθήσουμε πανάρχαια καλντερίμια από την εποχή του Μίνωα, να ακολουθήσουμε το διάσημο μονοπάτι Ε4, να μυρίσουμε τα βότανα στα πολυάριθμα φαράγγια και να αγναντέψουμε το βαθύ μπλε του Κρητικού και του Νότιου Κρητικού Πελάγους. 

 

Τα βουνά, τα φαράγγια, τα μονοπάτια, η φύση της Κρήτης συνθέτουν ένα αξεπέραστο σκηνικό που προσκαλεί σε εξερεύνηση.

Άνοιξη

Εδώ τίποτε δεν επαναλαμβάνεται. Οι αντιθέσεις είναι πανταχού παρούσες και κρατούν τις αισθήσεις μας σε εγρήγορση. Κάθε διαδρομή είναι διαφορετική και κάθε γωνιά κρύβει μια έκπληξη.

Τις Απόκριες, σε πολλά χωριά, αναβιώνουν έθιμα από το μακρινό παρελθόν. Οι Αρκουδιάρηδες που φορούν προβιές ζώων και κουδούνια, οι μουτζουρωμένοι Λεράδες, η Σιβιανή μάσκα φτιαγμένη από ρίζα αθανάτου, η Καμήλα, ο Καδής, είναι λίγα από τα παραδοσιακά αποκριάτικα έθιμα. Το Πάσχα αναβιώνουν μερικά πολύ ιδιαίτερα έθιμα όπως ο πλειστηριασμός του Σταυρού, το πέρασμα των προβάτων κάτω από τον επιτάφιο, το κάψιμο του Ιούδα στη μεγάλη «φουρνάρα».

 

Καλοκαίρι όλο το χρόνο

Ο χειμώνας στην Κρήτη είναι ήπιος, η άνοιξη και το φθινόπωρο γλυκά και ευχάριστα, το καλοκαίρι είναι ζεστό και λαμπερό με δροσερά διαλείμματα από τα μελτέμια του Αυγούστου.

Η Κρήτη διασχίζεται από δύο κλιματικές ζώνες, της Μεσογείου, στο βορρά, και της Βόρειας Αφρικής, στα νότια. Η θερμοκρασία της θάλασσας δεν πέφτει κάτω από τους 15 βαθμούς το χειμώνα, ειδικά στο νότο. Η χειμερινή κολύμβηση με φόντο τις ασπρισμένες βουνοκορφές των Κρητικών οροσειρών είναι μια εμπειρία μοναδική που τα τελευταία χρόνια προσελκύει όλο και περισσότερους οπαδούς. 

Το κλίμα της Κρήτης θεωρείται ως ένα από τα πιο υγιή και ηπιότερα της Ευρώπης. Ένας παράγοντας ο οποίος παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του κλίματος είναι η θάλασσα που περιβάλλει το νησί και περιορίζει τη θερμική ένταση του ήλιου το καλοκαίρι. Η Ιεράπετρα θεωρείται η πιο θερμή ελληνική πόλη και οι περιοχές των ακτών του Νοτίου Κρητικού πελάγους και της Γαύδου θεωρούνται ως οι πιο θερμές και ξηρές της Ελλάδας. Η νότια ακτή, συμπεριλαμβανομένης της πεδιάδας της Μεσαράς και των Αστερουσίων Ορέων, εμπίπτει στη Βόρεια Αφρικανική κλιματική ζώνη και έτσι έχει πολλές ηλιόλουστες ημέρες και πολύ υψηλές θερμοκρασίες όλο το χρόνο.

 

Σε 2 στίχους

Τι να πρωτοπεί κανείς για την Κρήτη, αυτόν τον ευλογημένο τόπο που έχει τα πάντα: πλούσια ιστορία, αναρίθμητα αξιοθέατα και μνημεία, ονειρικές παραλίες που μοιάζουν να βγήκαν από παραμύθι, μια φύση συγκλονιστική, με βουνά και φαράγγια που θες να περπατήσεις, με ανθρώπους λεβέντες και φιλόξενους και με γαστρονομία που συγκλονίζει..!!

Ευτυχώς υπάρχει η κρητική μαντινάδα που μπορεί να χωρέσει σε μια φράση, όλα τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις εικόνες που μας πλημμυρίζουν:

Χώμα κρατώ και διασκορπώ από τον Ψηλορείτη
και το σκορπίζω να γενεί όλος ο κόσμος Κρήτη!