FutureLab

Η Γνώση είναι Δύναμη…και Κέρδη

Πως να μετατρέψετε τα δεδομένα σε Γνώση και Αξία

«Η Γνώση είναι δύναμη και η επιστήμη είναι ο καλύτερος τρόπος για να κατακτήσουμε την γνώση». Μια παράφραση αυτής της περίφημης ρήσης του Φράνσις Μπέϊκον ταιριάζει απολύτως στην σύγχρονη, ψηφιακή μας εποχή «Η Γνώση είναι δύναμη και η ανάλυση των δεδομένων είναι ο καλύτερος τρόπος για να κατακτήσουμε την Γνώση».  

Στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο μας… εν αρχή είναι τα δεδομένα! Internet, Social Media, εκτεταμένη χρήση υπολογιστών, κινητά, tablets παράγουν κάθε δευτερόλεπτο μεγάλο όγκο νέων πληροφοριών. Άνθρωποι, επιχειρήσεις, οργανισμοί, πολιτείες και κράτη παράγουν και καταναλώνουν περισσότερα δεδομένα από ποτέ και αυτό αυξάνεται θεαματικά. Σύμφωνα με μια εκτίμηση παγκόσμιας εταιρείας ερευνών, το 90% των δεδομένων που υπάρχουν σήμερα δημιουργήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια.

 

Η μετατροπή των δεδομένων σε Γνώση και επιχειρηματική Αξία

Στο χώρο των επιχειρήσεων του 21ου αιώνα φαίνεται πως, τα δεδομένα είναι το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο τους. Είναι το «κλειδί» για την ομαλή λειτουργία τους. Είναι η πηγή ενέργειας που χρειάζονται για να κινηθούν με ταχύτητα και να βελτιώσουν τα αποτελέσματα και τελικά την κερδοφορία τους. Εν τούτοις, φαίνεται πως, οι επιχειρήσεις δεν έχουν αντιληφθεί τη σημασία των δεδομένων και στο μεγαλύτερο ποσοστό τους δεν τα αξιοποιούν κατάλληλα. Σε έρευνα της PwC με τίτλο «Πως οι επιχειρήσεις μπορούν να πάρουν αξία και γνώση από τις πληροφορίες που κατέχουν» αναφέρεται πως μόνο το 4% των εταιρειών κάνουν καλή χρήση των δεδομένων - αξιοποιώντας τον σωστό συνδυασμό ανθρώπων, εργαλείων και δεδομένων με σκοπό να οδηγηθούν σε βελτιώσεις.

Η επιτυχία, στη διαχείριση των δεδομένων, εξαρτάται από την κατάλληλη επιχειρηματική κουλτούρα, την επιλογή των κατάλληλων εργαλείων τεχνολογίας για την επεξεργασία τους και την επιλογή του κατάλληλου συνεργάτη 

Η διαχείριση δομημένων και αδόμητων δεδομένων με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας είναι ένας τομέας που αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία. Η διαδικασία μετατροπής και ανάλυσης της πληροφορίας σε Γνώση και επιχειρηματική αξία βοηθά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και την αξιοποίηση ευκαιριών που αντιμετωπίζει το σύνολο των οργανισμών στη σημερινή εποχή. Οι επιχειρήσεις που μπορούν να διαχειριστούν σωστά τα δεδομένα τους έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού τους. Οι σύγχρονες επιχειρήσεις πλέον επικεντρώνονται στην μετατροπή της διαθέσιμης μη-δομημένης πληροφορίας σε επιχειρηματικό πλεονέκτημα.

 

6 οφέλη από την ανάλυση δεδομένων

1. Η ανάλυση των δεδομένων ενθαρρύνει την σωστή λήψη αποφάσεων

Η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας παρέχει ισορροπία σε καταστάσεις όπου οι απόψεις ποικίλλουν ευρέως ή τα συναισθήματα μεγεθύνονται. Οι μηχανές ανάλυσης γίνονται «πιο έξυπνες» καθώς απορροφούν τα πραγματικά αποτελέσματα μιας εταιρείας και τα συνδέουν με τα δεδομένα που συλλέγονται.

 

2. Η ανάλυση των δεδομένων ενισχύει την συνεχή βελτίωση της απόδοσης

Η ανάλυση των δεδομένων μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα στη βελτίωση της παραγωγικότητας. Μπορεί να καταδείξει τομείς διαχείρισης για βελτίωση και να βοηθήσει τους εργαζομένους να γνωρίζουν περισσότερο τις εργασιακές τους συνήθειες και δραστηριότητες. Αντί για μια εφάπαξ επένδυση σε κάποιο είδος εκπαίδευσης ή σεμιναρίου, αυτό το είδος δεδομένων μπορεί να είναι ένας συνεχής πόρος - αυτός που αποκαλύπτει συνεχώς νέους δρόμους για βελτίωση καθώς συλλέγονται όλο και καλύτερα δεδομένα.

 

3. Η ανάλυση των δεδομένων επιτρέπει καλύτερες προσλήψεις

Μια σημαντική κατηγορία λήψης αποφάσεων όπου οι εργοδότες μπορούν να χρησιμοποιούν δεδομένα προς όφελός τους, είναι η στελέχωση. Καθώς βρισκόμαστε σε μια οικονομία, όπου τα ταλέντα θεωρούνται δυσεύρετα, οι επιχειρήσεις μπορούν να είναι πιο έξυπνες στην αναζήτηση, εύρεση και προσέλκυσή τους, αν αξιοποιήσουν σωστά τα δεδομένα.

 

4. Η ανάλυση των δεδομένων οδηγεί σε καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών

Η καλύτερη πρόσληψη και η καλύτερη εκπαίδευση – με βάση την ανάλυση των δεδομένων, οδηγεί σε βελτιωμένη εξυπηρέτηση των πελατών και κατ’ επέκταση σε εξοικονόμηση κόστους.

 

5. Η ανάλυση των δεδομένων προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Η ανάλυση των δεδομένων είναι αναμφισβήτητα ένα μέρος του σύγχρονου επιχειρείν. Η τεχνολογία έχει κάνει προσιτή την αποθήκευση και την ανάλυση και υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία για την αξιοποίησή τους. Οι οργανισμοί που έχουν τις πιο προηγμένες δυνατότητες ανάλυσης τείνουν να ξεπερνούν τους ανταγωνιστές τους. Αυτές οι εταιρείες είναι πιθανό να λάβουν αποφάσεις πέντε φορές γρηγορότερα από τους ανταγωνιστές.

 

6. Η ανάλυση των δεδομένων αυξάνει τα κέρδη

Όλες οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες συνοψίζονται σε έναν στόχο: αύξηση των κερδών. Πώς μπορούν τα δεδομένα να βοηθήσουν σε αυτό το τμήμα; Την απάντηση δίνει μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Τέξας σύμφωνα με την οποία, η πραγματοποίηση ακόμη και πολύ μικρών βελτιώσεων στην ανάλυση των υπαρχόντων δεδομένων μπορεί να αποφέρει μεγάλα οφέλη. Σύμφωνα με την έρευνα η μέση εταιρεία της λίστας Fortune 1000 θα μπορούσε:

  • Να αυξήσει τα έσοδά της κατά 30% αυξάνοντας τη χρηστικότητα των δεδομένων κατά μόλις 10%
  • Να αυξήσει την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων κατά 16% αυξάνοντας τόσο την ποιότητα των δεδομένων όσο και την ικανότητα των εργαζομένων να έχουν πρόσβαση σε αυτά κατά μόλις 10%
  • Να αυξήσει την απόδοση της επένδυσης κατά 0,7% αυξάνοντας τόσο την ευφυΐα όσο και την προσβασιμότητα στα δεδομένα

 

Δεδομένα, Στρατηγική και Νοοτροπία

Κεντρική φιλοσοφία μιας σύγχρονης, ψηφιακής επιχείρησης θα πρέπει να είναι η τοποθέτηση της ανάλυσης των δεδομένων στη βάση της στρατηγικής. Μόνο ο σωστός ψηφιακός σχεδιασμός (κυρίως μέσω της έξυπνης αυτοματοποίησης) θα καταρρίψει τα τείχη που υψώνονται μεταξύ του ανθρώπινου δυναμικού, των οικονομικών, των προμηθειών, των πωλήσεων και άλλων λειτουργιών της επιχείρησης.

Τα δεδομένα είναι ένα πολύ σημαντικό περιουσιακό στοιχείο και η διαχείριση τους αποτελεί μια critical επένδυση που παράγει ευκαιρίες για βελτίωση των κερδών 

Μέσω της άντλησης δεδομένων και της εφαρμογής της ανάλυσης σε ολόκληρη την επιχείρηση, ένας οργανισμός μπορεί να δημιουργήσει ένα επιχειρηματικό μοντέλο περισσότερο επικεντρωμένο στον πελάτη, με ταχύτερες διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Αυτό μεταφράζεται σε χαμηλότερα κόστη και καλύτερες εμπειρίες για τον εργαζόμενο και τους πελάτες.

Αρκετές εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει να επενδύουν σε έναν διασυνδεδεμένο εκδημοκρατισμό των δεδομένων, καθώς αντιλαμβάνονται τον γιγάντιο όγκο των δεδομένων που παράγονται και συλλέγονται. Αυτές οι εταιρείες έχουν αντιληφθεί, πως απαιτείται ένας νέος τρόπος σκέψης, για να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

Διαθέτοντας την εμπειρία εκατοντάδων υλοποιήσεων η Office Line εφιστά την προσοχή των εταιρειών που επιθυμούν να παράξουν αξία από τα δεδομένα τους, να το κάνουν οργανωμένα και με έμπειρο σύμβουλο Τεχνολογίας, καθώς, στην μακρόχρονη πορεία της έχει δει εταιρείες, οι οποίες εφοδιάστηκαν με τις σχετικές τεχνολογίες, να μην κατανοούν τα οφέλη, τα στελέχη να εξακολουθούν να εμπιστεύονται περισσότερο το ένστικτό τους, παρά τα δεδομένα και – τελικά – να μην λαμβάνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η μελλοντική επιτυχία εξαρτάται από την κατάλληλη επιχειρηματική κουλτούρα και την επιλογή των κατάλληλων εργαλείων τεχνολογίας για την επεξεργασία των δεδομένων, αλλά και την ουσιαστική χρήση των συμπερασμάτων που εξάγονται από αυτά.

Συμπερασματικά, η επόμενη στρατηγική κίνηση είναι ο καθορισμός του τρόπου με τον οποίο η διαχείριση των δεδομένων θα υποστηρίξει τους στόχους και τη γενικότερη στρατηγική του οργανισμού.

 

Στόχοι + Οργάνωση = Κέρδος

Από την εμπειρία του ειδικού Division της Office Line σε ιδιαίτερα απαιτητικά AI και Data Analytics projects σε μεγάλους Οργανισμούς, έχει εξαχθεί ένας απλός «οδικός χάρτης» με 3 κομβικά σημεία:

  1. οι εταιρείες πρέπει να ορίσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα ώστε να επιλέξουν τα σωστά δεδομένα. Πρέπει να ξέρουν από πού ακριβώς προέρχονται τα δεδομένα, πώς συγκεντρώθηκαν και τι αντιπροσωπεύουν. Οι πληροφορίες αυτές είναι βασικές για την κατανόηση του πλαισίου αυτών των δεδομένων και την ποιότητα των δεδομένων που χρησιμοποιούνται στη στρατηγική και το σχεδιασμό.
  2. οι επιχειρήσεις χρειάζονται ένα πλαίσιο που θα τους βοηθήσει να διαμορφώσουν τη στρατηγική για τα δεδομένα, τη διακυβέρνηση, την ενοποίηση, την αρχιτεκτονική και την ποιότητα των δεδομένων, καθώς και σύγχρονα εργαλεία για την αυτοματοποιημένη και έξυπνη επεξεργασία των δεδομένων. Έτσι επιτρέπουν στους εργαζομένους να επικεντρωθούν περισσότερο στην αξιοποίηση των δεδομένων για τους κύριους στόχους τους.
  3. οι επιχειρήσεις χρειάζεται να προσαρμόσουν την κουλτούρα τους με βάση τα δεδομένα, διασφαλίζοντας ότι κάθε τεχνολογική εξέλιξη ενσωματώνεται και αξιοποιείται από τις καθημερινές επιχειρηματικές διαδικασίες. Απαιτείται η ενδελεχής ενημέρωση των εργαζομένων για τις δυνατότητες που προσφέρονται και η παροχή κινήτρων για την χρήση.

 

Τα Data Analytics δεν είναι για λίγους. Η ανάγκη τους είναι αδήριτη από την πιο μικρή ως την πιο μεγάλη επιχείρηση και περιλαμβάνουν data visualization και business intelligence tools για όλους

Η τέχνη της ανάλυσης δεδομένων περιλαμβάνει τεχνολογίες αιχμής που χρησιμοποιούνται για την πρόσβαση και τη διερεύνηση των δεδομένων μιας εταιρείας. Συγκεντρώνει τις οικονομικές και επιχειρησιακές μετρήσεις, παράγει πολύτιμα στοιχεία για την ενίσχυση του επιχειρηματικού σχεδιασμού και της απόδοσης, χρησιμοποιεί στατιστική ανάλυση και μοντέλα πρόβλεψης για να καθορίσει τις τάσεις και τέλος κατανοεί τι συνέβη, γιατί συνέβη προσφέροντας μελλοντικές κατευθύνσεις.

Τα Data Analytics δεν είναι για λίγους. Η ανάγκη τους είναι αδήριτη από την πιο μικρή ως την πιο μεγάλη επιχείρηση και περιλαμβάνουν data visualization και business intelligence tools για όλους: από statisticians μέχρι information workers, για τη χρήση και την εξαγωγή values και insights από συνεχώς αυξανόμενους όγκους μεγάλων  δεδομένων.

 

Μετατροπή του κόστους σε Κέρδος

Σε πολλές επιχειρήσεις η διαχείριση των δεδομένων γίνεται αντιληπτή ως κόστος, και μόνο. Ωστόσο, τα δεδομένα μας είναι πολύ σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για να το αντιμετωπίζουμε ως δαπάνη. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια critical επένδυση που παράγει ευκαιρίες για βελτίωση των κερδών.

 

Η Office Line έχει τις λύσεις, τις γνώσεις, τις πιστοποιήσεις και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό για να μετατρέψει το κόστος σε κέρδος και να προσφέρει γρήγορο Return On Investment.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες αφορούν end to end λύσεις, από την ανάλυση των αναγκών, την υλοποίηση και ολοκλήρωση της λύσης, τη συνεχή υποστήριξη και τη τεχνική υποστήριξη 24x7, ώστε να ανταποκρίνεται ολοκληρωμένα στις αυξανόμενες ανάγκες της κάθε επιχείρησης.

Στο διαρκώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό τοπίο η Office Line παρέχει προηγμένες λύσεις σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, για να προσαρμόζονται άμεσα, ακόμα και σε πραγματικό χρόνο. Με σωστή διαχείριση, ορθή χρήση και κατάλληλη ανάλυση, τα δεδομένα οδηγούν στη σωστή λήψη αποφάσεων και νομοτελειακά σε συνεχή βελτίωση της επιχειρησιακής λειτουργίας. Η συσχέτιση εσωτερικών και εξωτερικών δεδομένων και η δυνατότητα διαρκών μετρήσεων δημιουργεί συνεχώς ευκαιρίες για νέα προϊόντα και νέες υπηρεσίες για όλο το εύρος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Με εξειδικευμένο Business unit, άρτια στελεχωμένο από πιστοποιημένους Data Engineers, η Office Line χρησιμοποιεί τις πλέον σύγχρονες και αξιόπιστες τεχνολογίες Microsoft Cloud, προσφέροντας λύσεις που διασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία και παραγωγικότητα των επιχειρήσεων.