Επικαιρότητα

Επεκτείνονται σε όλα τα γκισέ του Δημοσίου τα «ψηφιακά ραντεβού»

Όλες οι λεπτομέρειες

Στην επέκταση της δυνατότητας των πολιτών να συναλλάσσονται με δημόσιες υπηρεσίες μέσω των «ψηφιακών ραντεβού» αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας
26/05/2020 | 15:48

Στην επέκταση της δυνατότητας των πολιτών να συναλλάσσονται με δημόσιες υπηρεσίες μέσω των «ψηφιακών ραντεβού» αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ενημερώνοντας την κοινοβουλευτική επιτροπή Περιφερειών για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης.


Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, αυξάνουμε καθημερινά τις ψηφιακές υπηρεσίες του κράτους προκειμένου οι πολίτες να γλυτώνουν ουρές, υπάρχουν, όμως, ακόμα κάποιες διαδικασίες που δεν έχουν ψηφιοποιηθεί και απαιτούν τη φυσική παρουσία, όπως σε ασφαλιστικά ταμεία. Αυτή την περίοδο, εξήγησε, προωθούμε το «ψηφιακό ραντεβού», δηλαδή να μπορείς με μία κάμερα να κάνεις μία τηλεδιάσκεψη με κάποια υπηρεσία, και αυτό θα το κάνουμε -ει δυνατόν- για όλες τις υπηρεσίες στο Δημόσιο.


Ο υπουργός ανέδειξε την ιδιαίτερη σημασία της διαλειτουργικότητας των μητρώων των δημοσίων υπηρεσιών, που κάθε φορά που επιτυγχάνεται «σκοτώνει και από ένα χαρτί. Αυτή η διαδικασία μπορεί να μας ωθήσει σε τεράστια πτώση στην ανάγκη φυσικής παρουσίας (των πολιτών) στα γκισέ». Όσο για τις ψηφιακές δεξιότητες που απαιτούνται -κυρίως από πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας- είπε ότι πολλές διαδικασίες απαιτούν μόνο ένα κινητό που λαμβάνει κειμενομηνύματα (SMS).

Όπως σημείωσε ο ίδιος, η νέα διαδικασία έχει ξεκινήσει με τις ΔΟΥ (ΑΑΔΕ) και την υπηρεσία απόδοσης κλειδάριθμου, θα συνεχιστεί με τα ΚΕΠ και «προφανώς αυτό θα πρέπει να γίνει και για τα γκισέ των δήμων και για τα γκισέ του ΕΦΚΑ. Πρέπει να γίνει για όλο το κράτος, εκεί που δεν μπορούν οι διαδικασίες να αυτοματοποιηθούν γρήγορα», πρόσθεσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι το θέμα των τηλεδιασκέψεων με τις δημόσιες υπηρεσίες δεν έχει γίνει σε πολλές χώρες και «θεωρείται καινοτομία».

 


Με αφορμή την ψηφιακή χορήγηση προσωρινής άδειας οδήγησης, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι σχεδιάζεται η συνολική ψηφιοποίηση στο υπουργείο Μεταφορών. Ειδικά για την ανανέωση του διπλώματος, υπογράμμισε ότι «θα κάνουμε κάτι πιο εύκολο» από αυτό που γίνεται σε άλλες χώρες, όπου οι πολίτες στέλνουν τη φωτογραφία τους με έναν φάκελο, πληρώνουν ηλεκτρονικά ένα παράβολο και αποκτούν ανανεωμένο δίπλωμα οδήγησης.