Επιχειρείν

Νέο εργαλείο για ρευστότητα στην αγορά - Εγγυήσεις

Σε λειτουργία από τα τέλη Μαΐου

Μέχρι το τέλος Μαΐου αναμένεται να είναι στη διάθεση των επιχειρηματιών το νέο εγγυοδοτικό εργαλείο παροχής ρευστότητας στην αγορά
13/05/2020 | 15:34

Μέχρι το τέλος Μαΐου αναμένεται να είναι στη διάθεση των επιχειρηματιών το νέο εγγυοδοτικό εργαλείο παροχής ρευστότητας στην αγορά, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή.

Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, προχθές 11/5 έγινε η δημόσια πρόσκληση προς τις τράπεζες για να έρθουν να υπογράψουν τη σύμβαση και μετά την προθεσμία 15 ημερών για την υπογραφή, από τις 27-28 Μαΐου, «το εργαλείο θα είναι στη διάθεση των επιχειρηματιών» ώστε να πάνε στις τράπεζές τους, να καταθέτουν τις αιτήσεις τους και να αρχίσουν να καταβάλλονται τα πρώτα χρήματα.

Με την ευκαιρία, ο κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε την εκτελεστική αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής k. Μαργκρέτε Βεστάγκερ για την ταχύτητα που επέδειξε η Επιτροπή (σε 40 ημέρες αντί 6 μηνών) προκειμένου να δοθεί άδεια στην Ελλάδα να χρησιμοποιήσει δύο δισεκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, «να τα βάλουμε ως εγγύηση, μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, να τα μοχλεύσουμε και να κάνουμε τα 2 δισεκατομμύρια, 7 δισεκατομμύρια ευρώ».

Επισήμανε επίσης ότι «εάν χρειαστεί να βάλουμε και ένα ακόμα δισεκατομμύριο (δηλαδή 3 δισεκατομμύρια) αν δούμε ότι το πρόγραμμα έχει πολύ μεγάλη ζήτηση και η εκταμίευση γίνεται γρήγορα, θα το κάνουμε».

Κάνοντας επίσης έναν απολογισμό των χρημάτων που έπεσαν στην οικονομία εν μέσω covid-19, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι με το μεγάλο εγγυοδοτικό, την πληρωμή τόκων για ενήμερα επιχειρηματικά δάνεια και το ΤΕΠΙΧ-2 -η πλατφόρμα του οποίου ξανανοίγει στις 20/5-, το υπουργείο Ανάπτυξης «ρίχνει σε 45 μέρες στην αγορά 10 δισεκατομμύρια» και ότι «δεν ήταν αυτονόητο ότι με τόσο μεγάλη ταχύτητα θα καταφέρναμε να ρίξουμε στην αγορά αυτούς τους πόρους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ