Προγράμματα Εργασίας

Τι αλλάζει στο Ασφαλιστικό

Αφορά ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και νέους επιχειρηματίες

Λύστε, τώρα, τις απορίες σας αναφορικά με το νέο Ασφαλιστικό.

Το workenter.gr παρουσιάζει ενδεικτικές ερωτήσεις και απαντήσεις για να βρείτε την περίπτωση που ταιριάζει σε εσάς.

Οι απαντήσεις είναι επίσημες και προέρχονται από αρμόδια τμήματα του υπ. Εργασίας και του ΕΦΚΑ.

Ερώτηση: Τι αλλάζει από 1/1/2020 ως προς την ασφάλιση μου;

Απάντηση: Αποσυνδέεται ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών από το δηλωθέν εισόδημα και δημιουργούνται ασφαλιστικές κατηγορίες, ανά κλάδο, με συγκεκριμένα ποσά, ως εξής:

  • 7 ασφαλιστικές κατηγορίες για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, εκ των οποίων μία θεωρείται ειδική ασφαλιστική κατηγορία και απευθύνεται σε νέους επαγγελματίες (πρώτα πέντε έτη ασφάλισης)
  • 6 κατηγορίες για αγρότες

Ερ: Μπορώ να επιλέξω οποιαδήποτε από τις διαθέσιμες ασφαλιστικές κατηγορίες;

Απ: Φυσικά. Υπάρχουν 7 διαθέσιμες κατηγορίες για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, εκ των οποίων μία θεωρείται ειδική ασφαλιστική κατηγορία και απευθύνεται σε νέους επαγγελματίες, έως 5 έτη ασφάλισης και 6 κατηγορίες για αγρότες.

Ερ: Είναι υποχρεωτική η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας;

Απ: Ναι είναι υποχρεωτική. Σε περίπτωση που δεν επιλέξετε ασφαλιστική κατηγορία θα καταταχθείτε υποχρεωτικά στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία. Φυσικά με το νέο σύστημα έχετε την δυνατότητα να επιλέγετε κατηγορία για κάθε χρόνο ασφάλισής σας.

Ερ: Τι πρέπει να κάνω και έως πότε για να επιλέξω ασφαλιστική κατηγορία;

Απ:

1) Διαβάστε προσεκτικά το κείμενο που αφορά στην ιδιότητά σας (Αγρότης, Ελεύθερος επαγγελματίας-Αυτοαπασχολούμενος, νέοι ασφαλισμένοι, παράλληλα απασχολούμενος) και ενημερωθείτε για τις επιλογές που έχετε, ανάλογα με τις τωρινές δυνατότητές σας, αλλά και με την σύνταξη που επιθυμείτε να λάβετε.

2) Αν είστε ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι ή αγρότες, αλλά έχετε παράλληλη απασχόληση, τόσο ως μη μισθωτοί, όσο και ως μισθωτοί, με το νέο σύστημα και με βάση τις νέες ασφαλιστικές κατηγορίες δεν πληρώνετε πλέον διπλές εισφορές.

3) Αφού αποφασίσετε σε ποια ασφαλιστική κατηγορία θα ενταχθείτε πατήστε εδώ για την Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας. Η προθεσμία υποβολής λήγει το βράδυ της Παρασκευής 13/3/2020.

Ερ: Τι ισχύει για τους νέους επαγγελματίες;

Απ: Οι νέοι επαγγελματίες (ελεύθεροι επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενοι) μπορείτε να επιλέξετε την ειδική ασφαλιστική κατηγορία για νέους ασφαλισμένους και να παραμείνετε σε αυτήν για τα πέντε πρώτα έτη ασφάλισής τους. Έχετε επίσης την δυνατότητα επιλογής κατηγορίας ανώτερης από την ειδική.

Ερ: Τι προβλέπεται για Μη Μισθωτούς με παράλληλη ασφάλιση;

Απ: Με το νέο ασφαλιστικό ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες πληρώνουν μία μόνο εισφορά ακόμα και στην περίπτωση της παράλληλης ασφάλισης. Ο υπολογισμός της εισφοράς διαφοροποιείται ανάλογα με 4 ειδικές περιπτώσεις,  λεπτομέρειες για τις οποίες μπορείτε να δείτε εδώ

Ερ.: Τι προβλέπεται για νέους επαγγελματίες (με έως 5 έτη ασφάλισης) με παράλληλη μισθωτή απασχόληση;

Απ: Οι νέοι ελεύθεροι  επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενοι εφόσον έχουν επιλέξει την ειδική ασφαλιστική κατηγορία, καταβάλουν εισφορές και για τις δύο ασκούμενες δραστηριότητες που πρέπει να καλύπτουν  κατ’ ελάχιστο το ποσό της εισφοράς της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας.

Ερ: Κάθε πότε και με ποιο τρόπο πληρώνονται οι εισφορές;

Απ: Οι εισφορές είναι μηνιαίες και καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα. Οι πληρωμές εξακολουθούν να πραγματοποιούνται σε όλες τις Τράπεζες και στα ΕΛΤΑ, μέσω του Διατραπεζικού Συστήματος (ΔΙΑΣ), με εντολές πληρωμής ή με άμεση χρέωση λογαριασμού (πάγια εντολή).

Διαβάστε επίσης: