Προγράμματα Εργασίας

Όλα αλλάζουν στα κοινωφελή ΟΑΕΔ - (Αποκλειστικό)

Πλήρης αναμόρφωση των κριτηρίων

Ύστερα από αλλεπάλληλες μεταστροφές σχετικά με το πότε ακριβώς οι παρεμβάσεις στα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα, όλα δείχνουν ότι οδεύουμε, τελικώς, σε αλλαγές.

Υψηλόβαθμη πηγή -που διαθέτει γνώση των όσων διαμείβονται σχετικά- ανέφερε στο workenter ότι "θα πάμε για αναθεώρηση".

Τα σενάρια που επικρατούσαν για την έκδοση του νέου προγράμματος κοινωφελούς εργασίας ήταν δύο:

  1. Άμεση δημοσιοποίηση της Δημόσιας Πρόσκλησης για περίπου 35.000 προσλήψεις στους ΟΤΑ όλης της χώρας και υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων εντός Δεκεμβρίου. Σε αυτήν την περίπτωση αλλάζουν ελάχιστα
  2. Έκδοση του προγράμματος σε μεταγενέστερο χρόνο (Φεβρουάριος 2020) ώστε να προλάβει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να επιφέρει τις αλλαγές που επιθυμεί στα κριτήρια επιλογής 

Ακόμη και τώρα δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο. Ωστόσο, θεωρείται πολύ πιθανό ότι ο κ. Βρούτσης μάλλον θα επιλέξει το δεύτερο σενάριο, δεδομένου ότι ο χρόνος τρέχει.

Το ΚΕΑ και η πιστοποίηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να περιοριστεί η επίδραση του κριτηρίου της ιδιότητας ΚΕΑ, προκειμένου να δοθεί ευκαιρία και σε άλλες κατηγορίες υποψηφίων να διεκδικήσουν διορισμό.

Αναμένεται να εισαχθεί με πιο συγκροτημένη μεθοδολογία η δυνατότητα πιστοποίησης όσων μετέχουν σε κοινωφελή προγράμματα. Θα επιχειρηθεί να δοθεί "υπεραξία" στο σκέλος της κατάρτισης.