Προγράμματα Εργασίας

Τι αλλάζει στο Α21 - Από τον ΟΠΕΚΑ το επίδομα γέννας ύψους 2000 ευρώ

Έως 400.000 δικαιούχοι στη νέα επιδότηση - Το τελικό σχέδιο για το επίδομα παιδιού - Πλήρης επιβεβαίωση workenter

Τα εισοδηµατικά όρια για τους ωφελούμενους

Στη Βουλή εισέρχεται εντός της εβδομάδας το τελικό σχέδιο για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε επιδόματα καθώς και θέσπιση του επιδόματος γέννας.

Σημειώνεται ότι το επίδομα γέννας θα ανέρχεται στα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται από την 1η Ιανουαρίου 2020 ενώ θα είναι ακατάσχετο για χρέη σε τράπεζες και Δημόσιο.

Δικαιούχοι - Κριτήρια

Το επίδομα αναμένεται να λάβουν άμεσα περίπου 83.000 δικαιούχοι ενώ σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μέσα στα επόμενα πέντε έτη από το  επίδομα αναμένεται να ωφεληθούν συνολικά 400.000 νοικοκυριά.

Η ειδική ενίσχυση προβλέπεται να καταβάλλεται από τον Οργανισµό Προνοιακών Επιδοµάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) και όπως έχει εξαγγείλει η υφυπουργός Εργασίας κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου, θα πιστώνεται σε δύο δόσεις στους δικαιούχους, η πρώτη ύψους 1.500 ευρώ θα πιστώνεται αµέσως µετά τη γέννηση του παιδιού και η δεύτερη μέσα στο πρώτο εξάμηνο.

Σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό, τα εισοδηµατικά όρια για τη λήψη του επιδόµατος για µια µονογονεϊκή οικογένεια ορίζεται στα 40.000 ευρώ µεικτά ετησίως, για ζευγάρι στα 60.000 ευρώ και το ποσό των 40.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 1/4 για κάθε επιπλέον τέκνο που προϋπάρχει στην οικογένεια.

Αλλαγές στο επίδομα παιδιού (Α21)

Όπως εγκαίρως αποκάλυψε το workenter, το νομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει ειδική διάταξη με την οποία αλλάζει η διαδικασία χορήγησης του επιδόματος παιδιού από τον ΟΠΕΚΑ.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται αυστηροποίηση των κριτηρίων χορήγησης και όπως είχε τονίσει αρμόδια πηγή του υπουργείου στο workenter, πλέον θα απαιτείται 10ετής παραµονή µόνιµα και νόµιµα στη χώρα για πολίτες τρίτων χωρών.

Επίσης, προβλέπεται ότι το επίδοµα ορεινών περιοχών πλέον είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο και δροµολογείται η δηµοσίευση της προκήρυξης πρόσληψης µόνιµου προσωπικού στους φορείς πρόνοιας.

Διαβάστε επίσης: