Προγράμματα Εργασίας

Εισφορές 2020: «Ψαλίδι» για επαγγελματίες και αγρότες - Τι θα πληρώνουν σε ΟΑΕΔ, ΕΦΚΑ

Ποιοι θα λάβουν την ευνοϊκή έκπτωση

Μειωμένες θα είναι οι εισφορές του 2020 για χιλιάδες μη μισθωτούς μηχανικούς με έως 5 έτη δραστηριότητας και ασφάλισης.

Ανάμεσα στους χιλιάδες μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, εμπόρους, αυτοκινητιστές και αγρότες που ευνοούνται, οι επαγγελματίες αναμένεται να δουν μείωση της τάξης του 38% και οι αγρότες έκπτωση κοντά στο 28%.

Σημειώνεται ότι μειώσεις θα δουν όλοι οι ασφαλισμένοι του πρ. ΟΑΕΕ, ενώ μέχρι σήμερα η έκπτωση λαμβάνεται κυρίως από ασφαλισμένους επιστήμονες του πρ. ΕΤΑΑ (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί).

Η ελάχιστη εισφορά για τους νέους επιχειρηματίες με έως μια 5ετία δραστηριότητας διαμορφώνεται στα 136 ευρώ, ενώ για τους νέους αγρότες στα 85 ευρώ.

Η «έκπτωση» ισχύει μόνο για τις εισφορές κύριας σύνταξης, ενώ όσοι είναι υπόχρεοι και για επικουρική και για εφάπαξ θα καταβάλλουν τις κανονικές εισφορές που προβλέπονται για όλους. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν «ΤΑ ΝΕΑ» διαμορφώνονται πέντε ταχύτητες εισφορών για τους νέους επιχειρηματίες, επιστήμονες και αγρότες με δραστηριότητα έως 5 ετών:

  1. Ελεύθεροι επαγγελματίες που θα υπάγονταν στον πρ. ΟΑΕΕ: 136 ευρώ τον μήνα για ΕΦΚΑ και συνεισπρατόμενα (ΕΟΠΥΥ και ΟΑΕΔ)
  2. Πρατηριούχοι υγρών καυσίμων και αρτοποιοι που θα υπάγονταν στον πρ. ΟΑΕΕ όπως επίσης δικηγόροι και συμβολαιογράφοι υπόλοιπης Ελλάδας πλην Αθηνών: 178 ευρώ τον μήνα για ΕΦΚΑ, συνεισπρατόμενα (ΕΟΠΥΥκαι ΟΑΕΔ) και επικουρική ΕΤΕΑΕΠ, καθώς ασφαλίζονται υποχρεωτικά για επικουρική.
  3. Γιατροί, φαρμακοποιοί, υγειονομικοί που θα υπάγονταν στο πρ. ΕΤΑΑ - ΤΣΑΥ: 162 ευρώ τον μήνα για ΕΦΚΑ, συνεισπρατόμενα (ΕΟΠΥΥ και ΟΑΕΔ) και ΕΤΕΑΕΠ, καθώς ασφαλίζονται υποχρεωτικά για πρόνοια.
  4. Μηχανικοί και εργολήπτες που θα υπάγονταν στο πρ. ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι Αθηνών που θα υπάγονταν στο πρ. ΕΤΑΑ-ΤΑΝ: 204 ευρώ το μήνα για ΕΦΚΑ, συνεισπρατόμενα (ΕΟΠΥΥ και ΟΑΕΔ) και ΕΤΕΑΕΠ, καθώς ασφαλίζονται υποχρεωτικά για επικουρική και πρόνοια.
  5. Αγρότες που θα υπάγονταν στον πρ. ΟΓΑ : 85 ευρώ τον μήνα για ΕΦΚΑ και υγεία.