Προγράμματα Εργασίας

Τέλος το ΕΚΑΣ το 2020 - Δώρα, επιδόματα και μέρισμα στους συνταξιούχους

Τι εξετάζει το οικονομικό επιτελείο για 2,4 εκατ. συντάξεις

Το πλάνο που θα εφαρμοστεί για την ''ομαλή'' κατάργηση του ΕΚΑΣ από το 2020 αξιολογεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Στόχος της κυβερνητικής ''κοστολόγησης'', είναι η αντικατάσταση του ΕΚΑΣ με μια νέα ετήσια παροχή η οποία θα χορηγείται μία φορά το χρόνο στους συνταξιούχους με συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Τονίζεται ότι στο τέλος Νοεμβρίου πληρώνεται για τελευταία και τυπική φορά το ''μικρο - ΕΚΑΣ'' των 12 ευρώ/το μήνα που λάμβαναν περίπου 420.000 χαμηλοσυνταξιούχοι ενώ να σημειωθεί ότι το κονδύλι ''ψαλιδίστηκε'' για φέτος στα 33 εκατ. ευρώ.

Κοινωνικό μέρισμα ή 13η σύνταξη

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο να ενταχθούν όλες οι κατηγορίες των συνταξιούχων που λάμβαναν το ΕΚΑΣ στην ''ομπρέλα'' ενός κοινωνικού μερίσματος που θα περιλαμβάνει δικαιούχους του ΚΕΑ και ανέργους.

Η παροχή θα χορηγείται σταθερά και σε ετήσια βάση στους συνταξιούχους και το ύψος της θα εξαρτάται από την περιουσιακή κατάσταση των δικαιούχων, αλλά και από το ύψος του υπερπλεονάσματος κάθε έτους.

Παράλληλα, εξετάζεται και το ενδεχόμενο επαναφοράς μιας ''άτυπης'' 13ης σύνταξης η οποία θα καταβάλλεται σε 2,4 εκατ. συνταξιούχους κάθε Δεκέμβριο. Η σύνταξη αυτή  μάλιστα θα κλιμακώνεται αντιστρόφως ανάλογα με το εισόδημα των δικαιούχων, ενώ θα ισχύουν και περιουσιακά κριτήρια στην χορήγησή της.

Ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε προσφάτως πως «Θέλουμε να υπάρξει ένας μόνιμος υποστηρικτικός μηχανισμός στο ασφαλιστικό», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο της μονιμότητας στις νέες παροχές με ρύθμιση επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί τον Ιανουάριο στη Βουλή.

Διαβάστε επίσης: