Προγράμματα Εργασίας

Κοινωνικό Μέρισμα: Τι ισχύει με την καταβολή - Αλλαγές στη χορήγηση επιδομάτων

Συνέντευξη της υφυπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων (video)

Για την διαδικασία καταβολής επιδομάτων, το κοινωνικό μέρισμα και το επίδομα γέννας μίλησε σε εφ'όλης της ύλης συνέντευξη η αρμόδια υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου.

«Δεν έχει αποφασιστεί, ούτε έχει νομοθετηθεί κάτι για το κοινωνικό μέρισμα», ξεκαθάρισε ερωτηθείσα για το κοινωνικό μέρισμα και εξήγησε πως «αν προκύψει υπερπλέονασμα θα δούμε πού θα διανεμηθεί και πώς», σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό, βάσει των υπολογισμών, το ποσό που θα διατεθεί για το κοινωνικό μέρισμα θα είναι 200 εκατ. ευρώ και η διαμονή «θα έχει κοινωνικό πρόσημο σε ομάδες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

Σε ερώτηση σχετικά με το ότι πέρυσι διατέθηκε ποσό της τάξης των 800 εκατ. ευρώ για το κοινωνικό μέρισμα, η κυρία Μιχαηλίδου διευκρίνησε ότι η «πολιτική του κοινωνικού μερίσματος δεν πρέπει να υιοθετηθεί, ούτε η λογική των υπερπλεονασμάτων» και ότι «η πολιτική πρέπει να είναι να μην υπάρχει υπερφορολόγηση για τη συγκέντρωση χρημάτων, τα οποία μετά διανέμονται στον κόσμο»

Κοινή βάση δεδομένων για τα επιδόματα

Το υπουργείο Εργασίας κινείται στον σχεδιασμό της δημιουργίας μία ενιαίας βάσης δικαιούχων η οποία θα λειτουργήσει από το 2020.

Η υφυπουργός αναφέρθηκε και στον επανασχεδιασμό της πολιτικής των επιδομάτων, η οποία έχει ως βάση τη δημιουργία κοινής βάσης δεδομένων στην οποία θα συγκεντρώνονται όλα τα επιδόματα που παίρνει κάθε φορολογούμενος και θα έχει πρόσβαση τόσο ο ίδιος όσο και οι Υπηρεσίες με τον ΑΜΚΑ.

«Πάνω από 90% των επιδομάτων πηγαίνει σε Έλληνες πολίτες», είπε για να ξεκαθαρίσει με το ότι τα επιδόματα «τα χρησιμοποιούν με λάθος τρόπο οι μη Έλληνες», ενώ προανήγγειλε αλλαγή στην κατανομή επιδομάτων σε αλλοδαπούς, καθώς θα αυξηθούν από πέντε σε δέκα τα χρόνια διαμονής, εργασίας και φορολόγησης στη χώρα για να λάβουν δικαίωμα επιδόματος.

Οριζόντια η καταβολή στο επίδομα γέννας

«Η λογική για το επίδομα γέννας έχει δημογραφικό χαρακτήρα», είπε για να ξεκαθαρίσει ότι, «δε θεωρούμε ότι δίνοντας 2000 ευρώ σε κάθε οικογένεια το πρώτο χρόνο γέννησης του παιδιού λύνουμε το δημογραφικό πρόβλημα».

Η Δ.Μιχαηλίδου ξεκαθάρισε ότι, το «επίδομα γέννας θα δίνεται οριζόντια, χωρίς οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια» και πρόσθεσε πως «αυτό που θα κάνουμε είναι το 10% των πιο πλουσίων στη χώρα μας να μην πάρει αυτό το επίδομα, για να υπάρχει αίσθημα δικαίωσης».

Δείτε το βίντεο: