ΟΑΕΔ - Προγράμματα Εργασίας

Αντίστροφη μέτρηση για τα αναδρομικά συνταξιούχων - Ποιοι θα τα λάβουν

Άμεση επίλυση στις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις - Μειώνονται οι εισφορές

Σε φάση τελικής υλοποίηση βρίσκεται το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την καταβολή των αναδρομικών στις επικουρικές συντάξεις με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Τονίζεται ότι τα αναδρομικά που θα δουν στους λογαριασμούς τους οι δικαιούχοι αφορούν το διάστημα από τις 4 Οκτωβρίου και μετά και όχι την περίοδο Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016 για την οποία θα ακολουθήσουν νέες αποφάσεις του ΣτΕ.

Σε χθεσινή (22/10) συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ''Open'', ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε πως «τρέχουμε πυρετωδώς για το νέο Ασφαλιστικό και επιδίωξη είναι είτε ο εφετινός Δεκέμβριος ή ο Ιανουάριος του 2020 να μας βρει με το νομοσχέδιο στα χέρια και να το καταθέσουμε στη Βουλή».

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, «πάνω από ένας στους τρεις θα δει αλλαγή με θετική επίδραση στην επικουρική του και 465.112 θα είναι οι συνταξιούχοι που θα δουν αύξηση, 52,5 ευρώ μεσοσταθμικά σε μηνιαία βάση και 630 ευρώ η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος σε ετήσια βάση. Δεν μπορούν να καταβληθούν από αυτόν τον μήνα οι αυξήσεις, αλλά θα δοθούν μαζί με τον νέο ασφαλιστικό νόμο και θα δοθούν και αναδρομικά».

Νομοσχέδιο για εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις - Μειώνονται οι εισφορές

Για τις εκκρεμείς επικουρικές ο κ. Βρούτσης είπε: «Είναι τεράστιο θέμα και πρέπει να λυθεί μια για πάντα. Μέσα στον Δεκέμβριο θα υπάρξει αυτόνομο νομοσχέδιο για τις εκκρεμείς συντάξεις. Σημαντική μεταρρύθμιση η ψηφιακή σύνταξη. Το σύνολο των εκκρεμών συντάξεων, υποθέσεων και εκκρεμοτήτων είναι 1.058.000».

Για τις εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες, ο κ. Βρούτσης είπε ότι το προηγούμενο σύστημα έχει αποτύχει γιατί μετέτρεψε το ασφαλιστικό σε φορολογικό και τόνισε ότι «είμαστε έτοιμοι για τη δεύτερη φάση, τη δεύτερη μετάβαση της μείωσης που θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2020 (με τη μείωση στο 0,90%) και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2023. Αυτές οι μειώσεις των εισφορών κατά 5 μονάδες θα αφορούν μόνο την πλήρη απασχόληση».

Στόχος του υπουργείου είναι η αποσύνδεση των δύο μαζί με τη φορολογική ελάφρυνση της κλίμακας από το 22% στο 9%. Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ο καθορισμός των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών θα γίνεται με νέο τρόπο.