Προγράμματα Εργασίας

Επίδομα θέρμανσης: Περισσότερα χρήματα φέτος - Νωρίτερα η καταβολή στους δικαιούχους

Πότε οι αιτήσεις επιδότησης - Προ των πυλών η έκδοση της υπουργικής απόφασης

Νωρίτερα θα δουν φέτος οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης την πίστωση του ποσού στους λογαριασμούς τους καθώς αυτό πρόκεται να καταβληθεί ''εφάπαξ'' και έως το τέλος του έτους.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) με την οποία θα καθορίζονται κριτήρια και ωφελούμενοι ενώ μία εβδομάδα αργότερα, κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη, θα αρχίσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στην ειδικά διαμορφωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα από τα νοικοκυριά που θα ξεκινήσουν από σήμερα να προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης.

Το κονδύλι για το επίδομα θα είναι αυξημένο κατά 10 εκατ. ευρώ και αναμένεται να διαμορφωθεί στα 68 εκατ. ευρώ από 57 εκατ. ευρώ, ενώ οι αλλαγές που δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν:

  • Αύξηση του ύψους της επιδότησης. Από 16 λεπτά το λίτρο που είχε οριστεί τη σεζόν 2018-2019 σχεδιάζεται να αυξηθεί στα επίπεδα των 18-20 λεπτών του ευρώ ανά λίτρο
  • Ενίσχυση των νοικοκυριών που κατοικούν στις περιοχές της πρώτης και δεύτερης κλιματικής ζώνης τα οποία αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δαπάνες για θέρμανση. Η πρώτη ζώνη περιλαμβάνει τα Γρεβενά, τη Δράμα, τον Εβρο, την Ευρυτανία, τα Ιωάννινα, την Καστοριά, την Κοζάνη, τις Σέρρες και τη Φλώρινα ενώ η δεύτερη ζώνη την Αρκαδία, την Ημαθία, τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, την Καρδίτσα, το Κιλκίς, τη Λάρισα, τη Μαγνησία, την Ξάνθη, την Πέλλα, τη Ροδόπη, τα Τρίκαλα και τη Χαλκιδική

Με τις αλλαγές να εντοπίζονται στο ύψος του επιδόματος, δεν αναμένονται να αλλάξουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που καθιστούν κάποιον δικαιούχο του επιδόματος.