Προγράμματα Εργασίας

Πετρέλαιο θέρμανσης : ''Πρεμιέρα'' με χαμηλότερη τιμή - Έρχεται το επίδομα θέρμανσης

Αυξημένο το κονδύλι - Ευνοϊκές ρυθμίσεις για γεωγραφικές ζώνες

Πρεμιέρα με φθηνότερη τιμή κάνει από σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης με τους παράγοντες της αγοράς να τοποθετούν την μέση τιμή του στα 1,02 έως 1,05 ευρώ το λίτρο, χαμηλότερη περίπου κατά 11% σε σχέση με την αντίστοιχη τιμή του 2018.

Προ των πυλών φαίνεται ότι βρίσκεται και η καταβολή του επιδόματος πετρελαίου στους δικαιούχους καθώς πρόθεση της κυβέρνησης είναι η πίστωση να γίνει νωρίτερα με κίνητρο την προμήθεια καυσίμου.

Ο σχεδιασμός των αρμόδιων υπουργείων προβλέπει τα χρήματα να εξοφληθούν προς τους καταναλωτές μέχρι το τέλος του έτους.

Το κονδύλι για το επίδομα θα είναι αυξημένο κατά 10 εκατ. ευρώ και αναμένεται να διαμορφωθεί στα 68 εκατ. ευρώ από 57 εκατ. ευρώ.

Στις αλλαγές που σχεδιάζονται με την επερχόμενη υπουργική απόφαση, σημειώνονται:

  • Η αύξηση του ύψους της επιδότησης από 16 λεπτά το λίτρο για την περσινή σεζόν, στα επίπεδα των 18-20 λεπτών ανά λίτρο
  • Η ενίσχυση των νοικοκυριών που κατοικούν στις περιοχές της πρώτης και δεύτερης ζώνης και τα οποία έχουν τις μεγαλύτερες δαπάνες για θέρμανση. Στις ζώνες αυτές περιλαμβάνονται τα Γρεβενά, η Δράμα, ο Έβρος, η Ευρυτανία, τα Ιωάννινα, η Καστοριά, η Κοζάνη, οι Σέρρες, η Φλώρινα (α΄ ζώνη) και η Αρκαδία, η Ημαθία, η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα, η Καρδίτσα, το Κιλκίς, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Ξάνθη, η Πέλλα, η Ροδόπη, τα Τρίκαλα, η Χαλκιδική (β’ ζώνη)

Με τα ισχύονται κριτήρια, δικαιούχοι του επιδόματος  είναι:

  1. Άγαμοι φορολογούμενοι με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 130.000 ευρώ
  2. Έγγαμοι και όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο
  3. Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο

Το ύψος του συνολικού ποσού του επιδόματος διαμορφώνεται για κάθε δικαιούχο ανάλογα με την Κλιματική Γεωγραφική Ζώνη στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία του. Σε καθεμία από τις ζώνες αυτές ισχύει διαφορετικό ανώτατο όριο επιδοτούμενων λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο κύριας κατοικίας. Ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα κύριας κατοικίας σε κάθε άγαμο δικαιούχο και για τα πρώτα 100 τ.μ. σε κάθε έγγαμο ή συνάψαντα σύμφωνο συμβίωσης ή μονογονεϊκή οικογένεια.