Προγράμματα Εργασίας

Κοινωνικό Μέρισμα 2019: Πιο κοντά η καταβολή - Τι αλλάζει σε δικαιούχους, κριτήρια

Νέες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών

Την καταβολή ποσού της τάξης των 200 εκατ. ευρώ από το πλεόνασμα για το κοινωνικό μέρισμα τον Δεκέμβριο, εξήγγειλε νέο μέλος της κυβέρνησης.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Επικρατείας, κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, «λόγω της άνθισης της ελληνικής οικονομίας, θα υπάρξει ένα πλεόνασμα το οποίο μας επιτρέπει να δώσουμε ένα ποσό γύρω στα 200 εκατομμύρια σε ευάλωτες κατηγορίες ανθρώπων, το οποίο θα δοθεί τον Δεκέμβριο».

Πρόθεση η σταθερή καταβολή

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» από το υπερπλεόνασμα να χορηγείται σε σταθερή βάση, κάθε Δεκέμβριο, αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής».

«Επιπλέον, εμείς θα αξιολογούμε τα δημοσιονομικά δεδομένα που θα υφίστανται κάθε φορά και θα προσπαθούμε να τα αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος της χώρας και των πολλών», σημειώνει.

Ο υπουργός Οικονομικών προαναγγέλλει, ακόμα, αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και ακινήτων, αναμόρφωση στα τέλη κυκλοφορίας με βάση τις εκπομπές ρύπων, κίνητρα για την οικοδομή, αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές τιμές ακινήτων και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.

Εξαγγέλλει, ακόμη, εμπροσθοβαρή χορήγηση διευρυμένου επιδόματος θέρμανσης στα πιο φτωχά νοικοκυριά με πιο ορθολογικά κριτήρια και χαρακτηριστικά.

Τα ποσά και οι δικαιούχοι

Κοντά στα 300 εκατ. ευρώ φαίνεται ότι ''κλειδώνει'' το ποσό που θα διατεθεί φέτος, κάτι που σημαίνει μείωση στους δικαιούχους που θα το λάβουν σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 μοιράστηκαν 1,4 εκατ. νοικοκυριά περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Τα ποσά που πήραν ξεκινούσαν από τα 200 ευρώ και έφταναν τα 1.200 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, το συνολικό διαθέσιμο κονδύλι θα είναι μικρότερο από προηγούμενα χρόνια και απομένει να φανεί το επόμενο διάστημα ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι και πώς θα κατανεμηθεί. Στο παρελθόν η ΝΔ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, είχε προτείνει να δοθεί το κοινωνικό μέρισμα σε μακροχρόνια άνεργους, ενώ έχουν κατατεθεί και προτάσεις για δράσεις ενίσχυσης των νοσοκομείων.