Προγράμματα Εργασίας

Υπ. Εργασίας: Από ''κόσκινο'' οι δικαιούχοι του ΚΕΑ και επιδομάτων

Αυξάνεται η απορρόφηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και επιδόματος γέννας - Συγκροτείται Ενιαίο Μητρώο Δικαιούχων

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής ΔΕΚΟ και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η ακρόαση της προτεινόμενης για τη θέση του διοικητή του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), κυρίας Ξένιας Παπασταύρου.  

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, στην οποία πρωτοστάτησε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου, δόθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες θα πατήσει η νέα επιδοματική πολιτική του ΟΠΕΚΑ.

Από ''κόσκινο'' οι δικαιούχοι επιδομάτων - Αυξάνεται το επίδομα γέννας
 
Η αρμόδια υφυπουργός, απαντώντας σε ερωτήματα μελών της επιτροπής, τόνισε ότι δεν αλλάζει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ούτε τα κριτήριά του, και εξήγησε ότι σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες, υπήρχε υπο-απορρόφηση του επιδόματος μέχρι σήμερα, επομένως είναι ζητούμενο η αύξηση της απορρόφησης, αλλά και η καλύτερη στοχοθέτηση των ατόμων που το λαμβάνουν.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της στάσης της κυβέρνησης σε σχέση με το κομμάτι των επιδομάτων, λέγοντας ότι «η φτώχεια δεν ξεριζώνεται με επιδόματα αλλά με δουλειές - γι' αυτό και δίνεται έμφαση στις επενδύσεις από την κυβέρνηση - όμως πιστεύουμε σε ένα κράτος Πρόνοιας». Τόνισε ακόμα, ότι δεν κόβεται κανένα επίδομα, ότι διατηρείται ο προϋπολογισμός του 2019, και μάλιστα αυξάνεται το επίδομα της γέννας σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.  
 
Καταλήγοντας σε σχέση με αυτό το ζήτημα, η κ. Μιχαηλίδου τόνισε: «Όσο δεν υπάρχουν νέες δουλειές για όλους, για τους αδύναμους συμπολίτες μας, είναι καθήκον μας να παρέχουμε αυτά που έχουν ανάγκη». 

Ολοκληρώνεται το Ενιαίο Μητρώο Δικαιούχων

Η κ. Παπασταύρου αναφέρθηκε στους άξονες προτεραιοτήτων που τίθενται για την διοίκηση του ΟΠΕΚΑ το επόμενο διάστημα, λέγοντας ότι πρέπει να μεριμνά για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και για την εφαρμογή του νόμου που τον διέπει, και επιπλέον για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, για την οποία όπως μπορούν να γίνουν πολλά.

«Οι άνθρωποι που λαμβάνουν ένα επίδομα, θα πρέπει να το λαμβάνουν έγκαιρα και με αξιοπρέπεια, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», τόνισε ακόμα η κ. Παπασταύρου. Στην καταληκτική εισήγησή της, ανέφερε ότι ο ρόλος του ΟΠΕΚΑ είναι κομβικός, είπε ότι στον πυρήνα είναι οι δικαιούχοι και ότι βασική προτεραιότητα είναι να ολοκληρωθεί το Ενιαίο Μητρώο Δικαιούχων που προβλέπεται και από τον ιδρυτικό νόμο του οργανισμού.