Προγράμματα Εργασίας

Επίδομα θέρμανσης: Πληρωμή στο χέρι με την προκαταβολή

Έως πότε η εξόφληση

Την προκαταβολή για το επίδομα θέρμανσης επαναφέρει λίγο πριν την πλήρη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στην καταναλωτική αγορά η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η κυβέρνηση θα επαναφέρει το μέτρο έτσι ώστε να διευκολυνθούν χιλιάδες νοικοκυριά πρώτα να αγοράσουν πετρέλαιο και να μπορούν μετά να ζητήσουν να εισπράξουν και τα χρήματα της επιδότησης για τις ποσότητες που προμηθεύτηκαν.

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα με μειωμένο τον ειδικό φόρο και έγκαιρα –σχεδόν ταυτόχρονα- το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει και τις αλλαγές που θα ισχύσουν από φέτος στη χορήγηση του επιδόματος, για να γνωρίζουν όλοι όσοι το έχουν ανάγκη πώς θα επιδοτηθούν και σε τι ποσότητες.

Οι αλλαγές που επέρχονται στο σύστημα κινούνται σε 4 άξονες:

  • Προκαταβολή από τον Οκτώβριο
  • Εξόφληση τον Δεκέμβριο αντί τον Ιανουάριο ή τον Ιούνιο
  • Μεγαλύτερο κονδύλι: 70 εκατομμύρια εγγράφηκαν στο προσχέδιο του κρατικού Προϋπολογισμού, έναντι 50 εκατ. ευρώ τα τελευταία έτη (και αντί 210 εκατ. το 2014)
  • Ελαστικότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια: εξετάζεται αύξηση του ορίου εισοδήματος ή κατάργηση κριτηρίων όπως η κατοχή 2ου ΙΧ αυτοκινήτου στην οικογένεια ή ο κυβισμός του κλπ