Προγράμματα Εργασίας

Επιδόματα: Πώς θα καταβάλλονται, τι αλλάζει - Αυτή είναι η (νέα) λίστα δικαιούχων

Τι περιλαμβάνει ο προγραμματισμός - Ωφελούμενοι, κριτήρια

Συνεχίζεται το ''μπαράζ'' επαφών του υπουργείου Εργασίας και φορέων κοινωνικής πολιτικής με ''στόχαστρο'' το νέο σύστημα εφαρμογής και καταβολής παροχών.

Μετά την συνάντηση με εκπροσώπους του ΟΠΕΚΑ, οι αρμόδιοι υπουργοί πραγματοποίησαν την Τετάρτη (17/7) συνάντηση και με τη διοίκηση της ΕΕΤΑΑ, έχοντας στο επίκεντρο της συζήτησης το ζήτημα της κάλυψης όλων των δικαιούχων (νηπίων, παιδιών και ατόμων με αναπηρία) ενόψει της ανακοίνωσης των οριστικών αποτελεσμάτων του προγράμματος ΕΣΠΑ.

Ο προγραμματισμός της κυβέρνησης - Τι περιλαμβάνει, δικαιούχοι, κριτήρια

Σύμφωνα με το ήδη εξαγγελθέν πλάνο της κυβέρνησης, η εφαρμογή του νέου συστήματος καταβολής παροχών θα εστιάζει τόσο στα επιδόματα παιδιού όσο και στα επιδόματα αλληλεγγύης, τροποποιώντας σημαντικά διαδικασία χορήγησης και πλαίσιο απονομής. 

Αναλυτικότερα, το σχέδιο περιλαμβάνει:

  • Καθιέρωση επιδόματος 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται
  • Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί
  • Επαναφορά στα ειδικά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, με ποσά που ίσχυαν πριν την εφαρμογή του ν. 4512/2018
  • Κάλυψη δωρεάν θέσεων σε παιδικούς σταθμούς για όλες τις δικαιούχες μητέρες, αρμοδιότητας της ΕΕΤΑΑ
  • Επαναφορά του Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος με αύξηση του προϋπολογισμού στο 1 δισ. ευρώ. Στόχος η ενίσχυση 800.000 δικαιούχων. Το επίδομα θα χορηγείται με ''ασυτηρότερα'' κριτήρια σε σχέση με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)
  • Προγράμματα voucher για 50.000 ανέργους του ΟΑΕΔ τα οποία θα εστιάζουν στις ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων
  • Ενίσχυση των δομών ειδικής αγωγής με εξειδικευμένο προσωπικό

Ο ρόλος του ΟΠΕΚΑ

Σημαντικές βελτιώσεις στον τρόπο καταβολής επιδομάτων ετοιμάζει και ο ΟΠΕΚΑ. Ο οργανισμός έχει ήδη λάβει ''σήμα'' για τις νέες κατευθύνσεις χορήγησης.

Αναμένεται σημαντική επαναξιολόγηση της ''λίστας'' των δικαιούχων, ενίσχυση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και εξορθολογισμός των κριτηρίων καταβολής. Διαβάστε: Υπ. Εργασίας: €2.000 για κάθε νέα γέννηση - Σε τρεις άξονες τα επιδόματα ΟΠΕΚΑ