Προγράμματα Εργασίας

ΟΑΕΔ - ΟΠΕΚΑ: Νέες ρυθμίσεις για επιδόματα - Κάθε μήνα η πληρωμή

Προϋποθέσεις, πότε και πώς η καταβολή

Νέες, ευνοικές, διαδικασίες ακολουθούν πλέον ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ στην επιδοματική πολιτική τους για δύο βασικές ενισχύσεις.

Σε ισχύ βρίσκεται, τόσο η δυνατότητα επαγγελματιών, 35 διαφορετικών ειδικεύσεων, να διεκδικήσουν από τον ΟΑΕΔ σταθερό μηνιαίο οικονομικό βοήθημα όσο και η ευεργετική νέα ρύθμιση για τους δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων (ΟΠΕΚΑ), οι οποίοι θα λαμβάνουν πλέον τις ενισχύσεις σε μηνιαία βάση.

Η καταβολή βοηθήματος αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενων απευθύνεται σε επαγγελματίες. Η καταβολή ρυθμίστηκε με απόφαση που δημοσιεύθηκε στα τέλη του 2018. Για να το λάβουν οι ωφελούμενοι, πρέπει να ακολουθήσουν τις εξής διαδικασίες:

  • Αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ
  • Βεβαίωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ότι ανήκε (ως έμμισθος ή ελεύθερος επαγγελματίας) στο τέως ΕΤΑΑ

Σημειώστε:

  • Η καταβολή του βοηθήματος αρχίζει από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής εμπρόθεσμης αίτησης
  • Ανέρχεται στο ποσό των 360 ευρώ ανά μήνα
  • Καταβάλλεται για χρονικό διάστημα έως και εννέα μηνών, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την απόφαση

Σταθερή μηνιαία καταβολή για τα προνοιακά επιδόματα

Τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα θα καταβάλλονται πλέον σε μηνιαία βάση σε όλους τους δικαιούχους και σε σταθερή ημερομηνία, η οποία θα είναι η 25η εκάστου μήνα (πιστώθηκαν χθες, 25 Ιουνίου).

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΑ, τα στοιχεία των δικαιούχων που συγκεντρώθηκαν από διαφορετικές πηγές εντάχθηκαν σε ένα, ενιαίο μητρώο και πλέον όλοι οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν το επίδομά τους σε μηνιαία βάση. 

Κάθε μήνα θα καταβάλλεται την 25η ημέρα το μηνιαίο επίδομα που αντιστοιχεί στον τρέχοντα κάθε φορά μήνα. Έτσι οι πληρωμές έρχονται νωρίτερα, καθώς τα Άτομα με Αναπηρία εισέπρατταν τα επιδόματά τους κάθε δίμηνο και για τους δυο μήνες που είχαν προηγηθεί (για παράδειγμα, τον Ιούλιο εισέπρατταν τον Μάιο και τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο εισέπρατταν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κ.ο.κ.). Με το νέο σύστημα όλοι θα γνωρίζουν πως θα λαμβάνουν στις 25 του μηνός το ποσό που αντιστοιχεί στο τρέχον μηνιαίο επίδομά τους.

Διαβάστε επίσης: