Προγράμματα Εργασίας

Επίδομα ενοικίου 2019: Πριν το Πάσχα η πληρωμή (1η δόση) - Τι να προσέξετε στην αίτηση

Έως 630 ευρώ στους λογαριασμούς των δικαιούχων - ''Παράθυρο'' επιπλέον αναδρομικών

Μία εβδομάδα πριν από το Πάσχα αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργείο Εργασίας η εκταμίευση του ποσού της πρώτης πληρωμής του επιδόματος ενοικίου, για τις ανάγκες καταβολής στους δικαιούχους.

Συγκεκριμένα, όσοι ωφελούμενοι ''εξασφάλισαν'' την έγκριση στην αίτησή τους έως και τις 31 Μαίου, θα δουν τα χρήματα (210 έως 630 ευρώ) που τους αντιστοιχούν στους λογαριασμούς τους.

Προσέξτε:

  • Οριστική εκκαθάριση θα πραγματοποιείται τέλος του μήνα, έτσι ώστε όσοι επωφελούνται από την επιδότηση ενοικίου να λαμβάνουν το ποσό που τους αντιστοιχεί στις 10 - 15 του επόμενου μήνα
  • Αναδρομικές πιστώσεις 3 μηνών λαμβάνουν αυτομάτως όλες οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν και θα πληρωθούν σε αυτή τη δόση. Συγκεκριμένες αιτήσεις που θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο και επανεξετάστηκαν (π.χ. λανθασμένες αναντιστοιχίες, ΕΚΑΣ κ.α.) δύναται να λάβουν και αυτές αναδρομικό χαρακτήρα

Δείτε τα συνηθέστερους λόγους απόρριψης κατά την αίτηση, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ:

  1. Δεν πληρούνται τα κριτήρια εισοδήματος, ακίνητης περιουσίας, καταθέσεων ή πολυτελούς διαβίωσης
  2. Μη εκκαθαρισμένη δήλωση
  3. Ανιπεβεβαίωτη πενταετής διαμονή
  4. Ανιπεβεβαίωτη πενταετής διαμονή (αλλοδαποί) 
  5. Δεν διασταυρώνεται η άδεια διαμονής (αλλοδαποί)

Οι δικαιούχοι του επιδόματος προτού υποβάλλουν την αίτηση θα πρέπει να προσέξουν τα εξής:

- Η συναίνεση όλων των ενηλίκων μελών του νοικοκυριού είναι απαραίτητη για την ολόκληρη της αίτησης.

- Σε περίπτωση που ο αιτών ή ενήλικο μέλος του νοικοκυριού είναι αλλοδαπός, απαιτείται η προσκόμιση άδειας διαμονής σε ισχύ ή η βεβαίωση κατάθεσης αιτήματος της ανανέωσης της.

- Από το εισόδημα που προσμετράται εξαιρούνται τα ποσά του επιδόματος παιδιού, των προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων και του επιδόματος αναδοχής.

- Το επίδομα στέγασης δεν υπολογίζεται για την καταβολή του ΚΕΑ και του επιδόματος παιδιού.

- Η αίτηση υποβάλλεται από το πρόσωπο, στο όνομα του οποίου έχει συναφθεί το μισθωτήριο συμβόλαιο.

- Τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα και οι μονογονεϊκές οικογένειες θα υποβάλλουν αίτηση αποκλειστικά στους δήμους ή στα κέντρα κοινότητας. Ο αιτών προσκομίζει στον εξουσιοδοτημένο υπάλληλο υπογεγραμμένο – με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής – από όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού το έντυπο συναίνεσης που βρίσκεται αναρτημένο στον διαδικτυακό ιστότοπο του προγράμματος (Βρείτε την αίτηση εδώ).

Από την επιδότηση εξαιρούνται νοικοκυριά που είναι ενταγμένα σε οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, νοικοκυριά που μισθώνουν μη ηλεκτροδοτούμενες κατοικίες ή μισθώνουν μέρος κατοικίας.