Προγράμματα Εργασίας

Επίδομα παιδιού (Α21): Πότε η πληρωμή της δόσης από τον ΟΠΕΚΑ

Ολόκληρη η (νέα) διαδικασία

Από αύριο Παρασκευή (29/3) αρχίζει η διαδικασία καταβολής της πρώτης διμηνιαίας δόσης του 2019 του επιδόματος παιδιού, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΟΠΕΚΑ.

Μετά την πληρωμή (αναμένεται να ολοκληρωθεί την 1η Απριλίου), η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί εκ νέου και θα δέχεται νέες αιτήσεις έως τις 15 Ιανουαρίου 2020 για όλους όσοι δεν έχουν υποβάλει εφέτος αίτηση Α21.

Διευκρινίζεται ότι όσοι έχουν ήδη υποβάλει επιτυχώς αίτηση Α21, η αίτησή τους έχει ισχύ ενός έτους και δεν χρειάζεται να επαναλάβουν τη διαδικασία ούτε μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσής τους.

Για τη χορήγηση της δόσης του α΄ διμήνου 2019 λήφθηκε υπόψη το συνολικό οικογενειακό εισόδημα που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2017 (περυσινή φορολογική δήλωση). Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν εφέτος στο Α21 του 2019.

Μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης τρέχοντος έτους ή τροποποιητική αυτής, το ποσό του επιδόματος επανυπολογίζεται αυτόματα με βάση το εισόδημα και δεν απαιτείται υποβολή εκ νέου αίτησης Α21.

Διαβάστε επίσης: