Προγράμματα Εργασίας

120 δόσεις: Πότε βγαίνει στον ''αέρα'' η πλατφόρμα ρύθμισης οφειλών

Επίσημες δηλώσεις της υπουργού Εργασίας

Στο στάδιο της ολοκλήρωσης των τελικών τεχνικών λεπτομερειών βρίσκεται η επερχόμενη ρύθμιση για την αποπληρωμή χρεών σε 120 δόσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ - ΜΠΕ της υπουργού Εργασίας, κυρίας Έφης Ατσιόγλου.

Όπως επεσήμανε η αρμόδια υπουργός η ρύθμιση νομοθετείται και θα τίθεται άμεσα σε εφαρμογή, έτσι ώστε να «ωφελήσει δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, καθώς θα περιλαμβάνει σημαντικό κούρεμα που θα φτάνει μεσοσταθμικά το 60-65% του συνόλου της οφειλής».

Πιο συγκεκριμένα, η βασική οφειλή θα «κουρεύεται» μέσω επανυπολογισμού στη βάση του πραγματικού εισοδήματος των ασφαλισμένων και οι προσαυξήσεις θα μειώνονται οριζόντια κατά 85%. Εν συνεχεία, η νέα μειωμένη οφειλή θα αποπληρώνεται σε έως και 120 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ, τόνισε η κυρία Αχτσιόγλου.

Επιπλέον, πολλοί ασφαλισμένοι οι οποίοι δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω των οφειλών τους, θα μπορούν μετά το «κούρεμα» να λάβουν τη σύνταξή τους και να αποπληρώνουν σταδιακά τις οφειλές τους.

Επισήμανε, δε, πως πρόθεση του υπουργείου είναι η ρύθμιση να συμπεριλάβει και όσους έχουν κλείσει τα βιβλία τους, «άρα όχι μόνο τους ενεργούς επαγγελματίες». «Νομίζω», εκτίμησε, «ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη νομοθέτηση, ώστε και η πλατφόρμα να αρχίσει να "τρέχει" και να ρυθμίζουν τις οφειλές τους οι πολίτες από αρχές Απριλίου».

Πηγή:

ΑΠΕ - ΜΠΕ