Προγράμματα Εργασίας

Επίδομα ενοικίου 2019: Τι ισχύει, πότε θα ανοίξει - ''Παράθυρο'' αύξησης στο ΚΕΑ

Πώς θα υποβάλλονται οι αιτήσεις, διαδικασία

Την πρόθεση του υπουργείου Εργασίας για αυξήσεις στο ποσό που λαμβάνουν οι δικαιούχοι από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ''F&M Voice'' η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κυρία Θεανώ Φωτίου.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας θα είναι τέτοια, που θα μπορεί να υπάρξει αυτή τη αύξηση, από το 2020 και μετά.

Σχετικά με την επιδότηση ενοικίου, η κυρία Φωτίου εξήγησε ότι ένα τεχνικό πρόβλημα έχει προκαλέσει μια μικρή καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

''Πάντως, η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες και θα παραμείνει ανοιχτή, στα πρότυπα λειτουργίας του ΚΕΑ'' εξήγησε.

Η αρμόδια υπουργός, επανέλαβε ότι η πρώτη καταβολή της επιδότησης θα περιλαμβάνει αναδρομικά ποσά του πρώτου τριμήνου για όσους δηλώσουν ότι έχουν ενοικιαστήριο από την 01-01-2019.

Ειδικότερα, οι αιτήσεις για επιδότηση ενοικίου και δανείου θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά.

Τα βασικά δικαιολογητικά είναι τα εξής:

  • Ενεργό και ανανεωμένο μισθωτήριο συμβόλαιο της κατοικίας που ενοικιάζουν
  • Εκκαθαριστικό φορολογικής δήλωσης
  • Αποδεικτικό τραπεζικών καταθέσεων ή και στεγαστικού δανείου
  • Σε περίπτωση ιδιόκτητης ακίνητης περιουσίας θα χρειαστεί η αποτίμηση της αντικειμενικής της αξίας
  • Τραπεζικός λογαριασμός με ΙΒΑΝ που να συνδέεται με τον ΑΦΜ τον δικαιούχου

Παράλληλα, όπως διευκρίνησε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το υπ. Εργασίας ήδη εργάζεται πάνω σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων, όπως είναι η τακτοποίηση της πρώτης κατοικίας και των κόκκινων δανείων, αλλά και η ρύθμιση των 120 δόσεων.