ΟΑΕΔ - Προγράμματα Εργασίας

Αλ. Τσίπρας: 500 εκατ. ευρώ για την άμεση επιδότηση ενοικίου, δανείων

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου

Τα δύο προγράμματα ενίσχυσης (ενοικίου - δανείων) αφορούν συνολικά 440.000 νοικοκυριά

Συγκεκριμένες αναφορές για τα δύο πολυαναμενόμενα προγράμματα επιδότησης ενοικίου και δανείων έκανε ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Επιδότηση ενοικίου

Σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες οι βασικοί άξονες του προγράμματος έιναι οι ακόλουθοι:

  • Ετήσιος προυπολογισμος προγραμματος 300 εκατ. ευρώ
  • Αφορά συνολικά 260.000 νοικοκυριά και 667.000 ανθρώπους
  • Η επιδότηση θα κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα και τα μέλη του νοικοκυριού ξεκινώντας από 70 ευρώ και φτάνοντας μέχρι και το ποσό των 210 ευρώ το μήνα

Επιδότηση ''κόκκινων δανείων''

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το πρόγραμμα για την ενίσχυση των νοικοκυριών με ''κόκκινα δάνεια'' έχει τη σύμφωνη γνώμη των τραπεζών.

Αναλυτικά:

  • Το πρόγραμμα έχει συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ
  • Αφορά περίπου 180.000 νοικοκυριά και 460.000 άτομα
  • Με βάση το πρόγραμμα, το κράτος αναλαμβάνει την υποχρέωση να επιδοτεί τη δόση του δανείου, ενώ οι τράπεζες αναλαμβάνουν να αξιοποιήσουν το σύνολο των εργαλείων που ήδη έχουν στη διάθεσή τους για τη μείωση της δόσης, δηλαδή: μείωση επιτοκίου, επιμήκυνση του δανείου κλπ

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες με μεσαία εισοδήματα:

- Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για τις μικρές περιουσίες και 10% μεσοσταθμικά. Ενώ για το 2020 ακολουθεί περαιτέρω μείωση της τάξης του 20% μεσοσταθμικά.

- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμούς και τους συνεταιρισμένους αγρότες, ενώ για το σύνολο των αγροτών θεσπίστηκε το ακατάσχετο για τις αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές μέχρι και τις 7.500 ευρώ.

- Η επιδότηση κατά 50% των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους εργαζόμενους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ