Προγράμματα Εργασίας

ΕΥΑΘ: Ευνοϊκές μειώσεις στο 99,4% των πελατών - Νέοι δικαιούχοι στο Κοινωνικό Τιμολόγιο

Στα πρότυπα του ΚΟΤ η ρύθμιση - Ποιοι ενισχύονται

Σημαντικές μειώσεις για το 99,4% των οικιακών καταναλωτών από 1η Ιανουαρίου 2019 ανακοίνωσε η ΕΥΑΘ.

Όπως αναφέρει, σε μείωση της τιμής χρέωσης του νερού, ενίσχυση και διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου, αλλά και εξασφάλιση του επενδυτικού της προγράμματος, επικεντρώνεται η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΕΥΑΘ ΑΕ, που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία  έχει διατηρήσει σταθερά τα τιμολόγιά της από το 2012 και είναι η πρώτη φορά που γίνονται και σημαντικές μειώσεις.

Σημειώστε:

  • Μειώσεις στους λογαριασμούς του θα «δει» το 99,4% των οικιακών καταναλωτών την επόμενη διετία με τη νέα τιμολόγηση
  • Διευκρινίζεται ότι μειωμένοι θα είναι οι λογαριασμοί όλων των καταναλωτών που ξοδεύουν έως και 120 κυβικά μέτρα νερού το τετράμηνο, τους οποίους και η ΕΥΑΘ αντιστοιχίζει στο 99,4% της κατηγορίας των οικιακών καταναλωτών 

Υπογραμμίζεται ότι τα νοικοκυριά αποτελούν τον μεγάλο όγκο των καταναλωτών της ΕΥΑΘ (68%), ενώ η νέα τιμολογιακή πολιτική ακολουθεί τη λογική της μείωσης της τιμής του νερού στις χαμηλές κλίμακες.

Στα επαγγελματικά τιμολόγια, σύμφωνα με την ΕΥΑΘ ΑΕ, μειώνεται η τιμή στις χαμηλές καταναλώσεις και αυξάνεται στις μεγάλες, ως κίνητρο για την αποφυγή κατασπατάλησης του πολύτιμου φυσικού πόρου (επωφελείται το 64% των επαγγελματιών), ενώ για το 83% των βιομηχανιών οι χρεώσεις παραμένουν σταθερές (καταναλώσεις μέχρι 2.000 κυβικά).

Σταθερό διατηρείται το τιμολόγιο των ΟΤΑ και του δημοσίου (το 15% περίπου των λογαριασμών της ΕΥΑΘ), σταθερά παραμένουν και τα πάγια όλων των κατηγοριών.

Αύξηση κατά 2% στα έτη 2021-2023 και διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΥΑΘ ΑΕ, σε βάθος πενταετίας και για τα έτη 2021- 2023, προβλέπεται αύξηση των τιμολογίων σε ποσοστό 2%, με εξαίρεση την πρώτη κλίμακα του οικιακού τιμολογίου (κατανάλωση μέχρι 10 κυβικά μέτρα). 

Για τη διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου, η ΕΥΑΘ επισημαίνει ότι υιοθετούνται κριτήρια ένταξης ανάλογα με αυτά της ΔΕΗ:

  1. Στην κατηγορία ΚΟΤ Α - δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) η κατανάλωση έως και 30 κ.μ. είναι δωρεάν, από 31 έως 80 κυβικά η έκπτωση ανέρχεται σε 70%, ενώ μειώνεται στο 35% για καταναλώσεις 80 έως 120 κυβικά το τετράμηνο
  2. Στη δεύτερη κατηγορία - ΚΟΤ Β η κατανάλωση έως και 30 κ.μ. είναι επίσης δωρεάν, από 31 έως 80 κυβικά η έκπτωση είναι 50%, ενώ για μεγαλύτερες καταναλώσεις και έως 120 κ.μ. το τετράμηνο μειώνεται στο 25%

Πατήστε το κουμπί «Δείτε το έγγραφο» για να διαβάσετε ολόκληρη την ανακοίνωση.