Προγράμματα Εργασίας

ΟΑΕΔ: Σε 3 άξονες οι αλλαγές στα επιδόματα ανεργίας - Ποιοι ενισχύονται

Πώς επηρεάζονται (ευνοϊκά) χιλιάδες δικαιούχοι

Ολική αναθεώρηση στο σύστημα ενίσχυσης των ανέργων με επιδόματα και βοηθήματα ετοιμάζει ο ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με την διοικήτρια του Οργανισμού, κ. Καραμεσίνη,«η αναθεώρηση του συστήματος επιδότησης των ανέργων, όλων, δηλαδή, των επιδομάτων και των βοηθημάτων που πηγαίνουν στην εισοδηματική στήριξη των ανέργων, περιλαμβάνεται στην αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης...το σύστημα θα αναθεωρηθεί συνολικά με βάση τα δεδομένα, σύμφωνα και με τις εξαγγελίες της υπουργού Εργασίας...».

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα από τις εξαγγελίες υπουργείου Εργασίας και ΟΑΕΔ, αναμένεται οικονομική ενίσχυση και ευρεία συμμετοχή σε προγράμματα εργασίας για τις εξής κατηγορίες:

  • Μακροχρόνια άνεργοι που δύσκολα θα έμπαιναν ξανά στην αγορά εργασίας είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω χαμηλών προσόντων και εξειδίκευσης. Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, εκπονούνται προγράμματα κοινωφελής εργασίας για το σκληρό πυρήνα της ανεργίας, με το 50% περίπου των συμμετεχόντων να είναι μακροχρόνια άνεργοι
  • Άνεργοι που θα προσλαμβάνονται από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και
  • Άνεργοι που θα απασχοληθούν σε προγράμματα ολοκληρωμένων παρεμβάσεων, κατάρτιση και διευκόλυνση εισόδου στην αγορά εργασίας

Για την επιδοματική πολιτική, η κ. Καραμεσίνη διευκρίνισε ότι οι κατηγορίες που είναι στην πιο ευάλωτη θέση θα τύχουν μεγαλύτερης προσοχής.

Συγκεκριμένα:

  1. Αναμένεται να καλυφθούν μακροχόνια άνεργοι σε μεγάλο ηλικιακό φάσμα, ειδικά άνεργοι άνω των 45 ετών
  2. Άνεργοι με αναπηρία που εντάσσονται στις ευάλωτες ομάδες
  3. Ευρεία συμμετοχή, μέσω ποσόστωσης, σε προγράμματα εργασίας για γυναίκες, λαμβάνοντας υπόψη και το μεγάλο χάσμα μεταξύ του ανδρικού και του γυναικείου ποσοστού ανεργίας (Δείτε εδώ σχετικό δημοσίευμα του workenter)

Με βάση τα στοιχεία που παρέθεσε η διοικήτρια του Οργανισμού, το σύνολο των ανέργων είναι 906.000 άτομα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ είναι 844.700, ενώ 653.000 είναι οι μακροχρόνια άνεργοι, όσοι, δηλαδή, είναι άνεργοι άνω των 12 μηνών. Επίσης, όπως τόνισε, μόλις το 12% των ανέργων, δηλαδή 150.000 άνθρωποι, καλύπτονται από το επίδομα ανεργίας.

Μεταξύ άλλων, η κ. Καραμεσίνη είπε ότι συνολικά δίνεται 1,5 δισ. το χρόνο για την ανεργία- σε επιδόματα και προγράμματα.

Διαβάστε για τον -άμεσο- σχεδιασμό του υπ. Εργασίας: