Προγράμματα Εργασίας

Αναδρομικά: Τα νέα δεδομένα για την αίτηση στον ΕΦΚΑ

Πώς θα τα διεκδικήσετε - Αναλυτικός οδηγός του workenter

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το μπαράζ διεκδικήσεων προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, αναφορικά με την απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου και την αναδρομική δικαίωση δύο συνταξιούχων για περικοπές που τους είχαν επιβληθεί πριν το 2016, «ο ασφαλιστικός νόμος του 2016 είναι απολύτως εναρμονισμένος με την απόφαση του ΣτΕ» ενώ σημείωσε ότι είναι πολύπλοκο νομικό θέμα.

Παράλληλα έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η εν λόγω απόφαση ναι μεν εναρμονίζεται με αυτήν του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία οι περικοπές στις συντάξεις από το 2012 και μετά είναι αντισυνταγματικές, ωστόσο το ΣτΕ δεν έδωσε αναδρομική ισχύ στην απόφασή του.

Σημειώστε:

  • Ήδη, σημειώνεται «μπαράζ» δικαστικών αποφάσεων υπέρ της καταβολής αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ
  • Οι εγκρίσεις «πατάνε» σε αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ ενώ κατοχυρώνονται από τις Ολομέλειες του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου
  • Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αναδρομικά σε Δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας διεκδικούν όλοι οι συνταξιούχοι και εν ενεργεία υπάλληλοι

Πάντως σε κάθε περίπτωση, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας τονίζει ότι οι δικαστικές αποφάσεις για επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους, δεν αλλάζουν τα δεδομένα.

Το ΣτΕ, συνεχίζει, με την απόφαση-πιλότο του 2015 έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους που επέβαλαν εκ νέου οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις το 2011 και το 2012.

Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο αναφορικά με τη διαδικασία εφέσεων από το Δημόσιο, στις γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, θα εξαντληθούν τα ένδικα μέσα με βάση τις κατευθύνσεις των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας.

Εάν οι δικαστικές αποφάσεις εναρμονίζονται με την απόφαση-πιλότο του ΣτΕ, η άσκηση έφεσης μπορεί και να μην κρίνεται σκόπιμη, ολοκληρώνει.

Διαβάστε τον οδηγό (pdf):