Προγράμματα Εργασίας

ΟΑΕΔ: Έτοιμα προγράμματα με μισθούς έως και €1.800 - ''Ανοίγουν'' 15.500 θέσεις

Που και πώς θα εργαστούν οι υποψήφιοι - Διευρύνεται το ηλικιακό ''φάσμα'' για δικαιούχους

Συγκεκριμένα και στοχευμένα προγράμματα για 15.500 ανέργους περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας που «ανοίγει» συνολικά 88.500 θέσεις εργασίας μέσω ΟΑΕΔ.

Όπως δήλωσε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη η υπουργός, από τα συγκεκριμένα προγράμματα «ορισμένα...απευθύνονται αποκλειστικά στους νέους με υψηλά προσόντα και εγγυώνται μισθούς πολύ ανώτερους του κατώτατου μισθού».

Σε πρώτη φάση, αναμένεται η έκδοση της προκήρυξης που επιδοτεί επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα για την πρόσληψη 10.000 ανέργων.

Η υπουργός Εργασίας σημείωσε πως «η επιδότηση θα είναι της τάξης των 800 ευρώ προκειμένου να καλύψουν το 50% του εργατικού κόστους, άρα θα μπορούν να δίνουν μισθούς της τάξης των 1.600 ευρώ σε έναν νέο επιστήμονα. Δημιουργούμε πλέον θέσεις εργασίας ετήσιας διάρκειας που θα μπορούν να δίνουν μισθούς πολύ υψηλότερους του κατώτατου».

Σε δεύτερη φάση υλοποιείται το πρόγραμμα απασχόλησης στο Δημόσιο για 5.500 ανέργους. Για τη συγκεκριμένη δράση, η υπουργός σχολίασε πως «θα δίνονται στους νέους επιστήμονες μισθοί πολύ ανώτεροι του σημερινού κατώτατου, δηλαδή περίπου 1.200 ευρώ, προκειμένου να συμβάλλουν σε μία σειρά από δράσεις του Δημοσίου με πολλαπλασιαστικό αποτύπωμα: σημαντικός αριθμός θα εργαστεί στην ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού των ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ. Καταλαβαίνετε ότι ταυτόχρονα με την δημιουργία θέσεων εργασίας με υψηλούς μισθούς, ταυτόχρονα παράγουμε πάρα πολύ αναγκαίο έργο στη δημόσια διοίκηση για την αναβάθμισή της».

Εκτός από τα προγράμματα για νέους, συνεχίζεται η υλοποίηση του μίγματος προγραμμάτος που υπήρχαν και ξεκινούν και νέα, σε δύο άξονες:

  • Τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας κυρίως για μακροχρόνια άνεργους μεγαλύτερης ηλικίας χαμηλών προσόντων
  • Στοχευμένης κατάρτισης για νέους που δεν έχουν υψηλά προσόντα