Προγράμματα Εργασίας

Επίδομα παιδιού: Πότε οι αιτήσεις για τη β΄δόση (pdf)

Στην τελική ευθεία για την καταβολή στους δικαιούχους

Χρονοδιάγραμμα και για την διασταύρωση των στοιχείων

''Αγώνα δρόμου'' για την έγκαιρη καταβολή της β’ δόσης του επιδόματος παιδιού (Μαρτίου-Απριλίου), φαίνεται πως προκαλεί η μετάθεση της ημερομηνίας ανοίγματος της πλατφόρμας για Α21 και Taxis. Η αρχική εκτίμηση αφορούσε το δεύτερο 15ήμερο του Απριλίου.

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΑ, η νέου τύπου αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα χορήγησης, αφού πρώτα κατατεθεί φορολογική δήλωση (έντυπο Ε1) στην ΑΑΔΕ.

Η επόμενη δόση του επιδόματος παιδιού, θα πιστωθεί σε όσους υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις και Α21 μέχρι την ημερομηνία που θα υπολογιστεί η χορήγηση, με κίνδυνο απώλειας της δόσης αν αργήσουν να ανοίξουν οι πλατφόρμες.

Όπως έχει γράψει το workenter για την αναδρομική πίστωση, απαραίτητες προϋποθέσεις είναι να υποβληθεί αίτηση Α21 και φορολογική δήλωση (για το εισόδημα 2017) εντός του 2018. Το εισόδημα του 2017 και η κατάσταση των εξαρτώμενων παιδιών το 2018 πρέπει να επιτρέπουν την χορήγηση του επιδόματος.

Μετά την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την νέου τύπου αίτηση Α21 θα πρέπει να ρυθμιστούν περιπτώσεις όπως οι εξής :

  1. Παιδιά που το 2017 ήταν 18 ετών (έτος γέννησης 1999) και εντός του 2018 γίνονται 19 ετών, τα οποία ενώ πέτυχαν στις περσινές Πανελλαδικές εξετάσεις δεν δηλώθηκαν μετά τον περασμένο Αύγουστο ότι σπουδάζουν σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Δηλαδή οι γονείς δεν υπέβαλλαν τροποποιητική δήλωση Α21 μετά τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών και ενώ τα παιδιά είναι φέτος πρωτοετείς φοιτητές φαίνονται δηλωμένα ως παιδιά Λυκείου. Με την υποβολή του φετινού Α21 πρέπει να καταχωρηθεί η ακαδημαϊκή τους ταυτότητα ώστε να λάβουν αναδρομικά το ποσό για όλο το 2018.
  2. Παιδιά άνω των 18 ετών, τα οποία το έτος 2017 δηλώθηκαν ότι σπουδάζουν σε ΙΕΚ (Δημόσια ή ιδιωτικά). Μέσω της υποβολής του φετινού Α21 θα δηλωθούν όσα παιδιά συνεχίζουν τις σπουδές τους σε ΙΕΚ και το έτος 2018, ώστε μετά από την διασταύρωση των στοιχείων τους να πιστοποιηθεί η φοίτησή τους και να δικαιωθούν αναδρομικά το επίδομα.
  3. Παιδιά που βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση των σπουδών τους, δηλαδή το 2017 ήταν 22 ή 23 ετών, το 2018 γίνονται αντίστοιχα 23 ή 24 ετών και για το έτος 2017 δηλώθηκε ότι σπουδάζουν σε ΑΕΙ –ΤΕΙ. Με την υποβολή του φετινού Α21 πρέπει να γίνει ταυτοποίηση της ακαδημαϊκής τους ταυτότητας ηλεκτρονικά ή με προσκόμιση βεβαίωσης σπουδών.

 1 εκατ. ευρώ στον ΟΠΕΚΑ για πληρωμές Μαΐου:

pistosi_maioy_2018.pdf

Ολόκληρη η απόφαση στο ΦΕΚ:

fek_epidoma.pdf