Επιχειρείν

Έρχονται 10.000 θέσεις εργασίας με διαδικασίες fast track

Πότε κατατίθεται το επίσημο αίτημα - Επενδύσεις ύψους 2,2 δισ. ευρώ

Δέκα μεγάλα έργα συνολικής επένδυσης 2,2 δισ. ευρώ, τα οποία θα δημιουργήσουν 10.000 θέσεις εργασίας είναι στη λίστα έγκρισης με τη διαδικασία fast track, όπως αναφέρθηκε στην συνάντηση δημοσιογράφων με στελέχη της Enterprise Greece.

O φορέας αποτελεί μετεξέλιξη της «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.» (Invest in Greece) στην οποία ενσωματώνονται, μεταξύ άλλων, και οι αρμοδιότητες του «Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» (ΟΠΕ Α.Ε.).

Πότε έρχεται στο ''τραπέζι'' το επίσημο αίτημα

Κάποια από αυτά τα έργα θα συζητηθούν στην διυπουργική επιτροπή που θα πραγματοποιηθεί πριν το Πάσχα και τα υπόλοιπα στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί εντός του Μαΐου.

Οι επενδύσεις αφορούν κυρίως τουριστικά έργα, έργα ΑΠΕ και ένα έργο το οποίο συνδέει την πρωτογενή παραγωγή με τη βιομηχανική διαδικασία και πρόκειται για επένδυση ύψους 120 εκατ. ευρώ.

Η διαδικασία αξιολόγησης ενός έργου με τη διαδικασία fast track διαρκεί περίπου ένα χρόνο αλλά, όπως σημείωσαν τα στελέχη του Enterprice Greece, η χρηματοδότηση και όχι η αδειοδότηση είναι ο καθοριστικός παράγοντας που καθυστερεί περαιτέρω του έτους ένα έργο.

Όπως σημειώθηκε, με το νέο νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις που θα φέρει το αμέσως προσεχές διάστημα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομίας, θα προβλέπεται «πέναλτι» αν δεν τηρεί ο επενδυτής όσα αναφέρει η απόφαση έγκρισης της επένδυσης.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, κ. Γρηγόρης Στεργιούλης έχει σημειωθεί έξαρση του επενδυτικού ενδιαφέρον για τη χώρα μας με το ενδιαφέρον να στρέφεται ιδιαίτερα στον τουριστικό κλάδο αλλά υπάρχει ενδιαφέρον και για την αγροδιατροφή, την ενέργεια και άλλους τομείς της οικονομίας.

Ως παράδειγμα των δυνατοτήτων που αναπτύσσονται στον τουριστικό κλάδο ανέφερε ο κ. Στεργιούλης την επένδυση που έχει ξεκινήσει στη Μύκονο και αφορά στην ανέγερση 100 κατοικιών με τη μέθοδο leasing για 99 χρόνια. Το στοιχείο που εντυπωσίασε ήταν ότι επενδυτής πλήρωσε 10.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για να αποκτήσει την έκταση.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η διαδικασία Fast Track για την αξιολόγηση του φακέλου απαιτεί γύρω στον ένα χρόνο.

Ο προϋπολογισμός των υπό αξιολόγηση και ωρίμανση έργων ξεπερνά τα 2 δισ.  ευρώ ενώ με την υλοποίηση τους θα δημιουργηθούν, άμεσα, πάνω από 3.000 νέες θέσεις εργασίας.

Πληροφορίες:

ΑΠΕ -ΜΠΕ