Επιχειρείν

Σε 3 άξονες η ρύθμιση «κόκκινων» δανείων - «Κούρεμα» έως 95%

Ποια νοικοκυριά ενισχύονται - Οι δικαιούχοι επιδότησης

Δημοσιεύθηκε από το υπουργείο Οικονομίας ολόκληρος ο σχεδιασμός για τη νέα ευνοική επιδότηση σε δανειολήπτες που αδυνατούν ή δυσκολεύονται να πληρώσουν το δάνειό τους.

Σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης, τα επόμενα βήματα για την υποστήριξη δανειοληπτών είναι τα εξής:

  1. Διαμορφώνεται σχέδιο για την αποσυμφόρηση μέχρι το 2021 των Ειρηνοδικείων από τις χρονίζουσες υποθέσεις στο πλαίσιο του «Νόμου Κατσέλη/Σταθάκη» 
  2. Σχεδιάζεται η σύσταση νέας Αρχής για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας ιδιωτών ή και επιχειρήσεων για την αποκατάσταση της ασύμμετρης πληροφόρησης και τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών
  3. Ενισχύεται η οικονομική υποστήριξη αδύναμων οικονομικά πολιτών με επιδότηση στεγαστικών δανείων και κάλυψη δαπανών σε δικηγόρους, λογιστές κλπ

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, εξήγγειλε ότι από 1/1/2019 αρχίζει η εφαρμογή του μέτρου για την επιδότηση των στεγαστικών δανείων η οποία θα φθάνει ακόμα και στο 95% για οικογένειες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 8.500 ευρώ.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, είναι ένα από μία σειρά βελτιωτικών μέτρων που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση τον περασμένο Ιούνιο για την προστασία των δανειοληπτών με «κόκκινα» δάνεια.

Όπως σημείωσε, «με την κατάθεση της αίτησής τους (εγγυητές) στον εξωδικαστικό μηχανισμό παύει εναντίον τους κάθε διαδικασία πλειστηριασμού».

Τι και πώς ρυθμίζεται:

  • Η επιδότηση του στεγαστικού δανείου θα καλύπτει το 50% των στεγαστικών δανείων
  • Θα μπορεί να φθάσει ακόμα και στο 95% για οικογένειες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 8.500 ευρώ
  • Τα δάνεια θα εξυπηρετούνται και δεν θα έχει ανάγκη να πληρώσει ο εγγυητής
  • Υλοποιείται η απόφαση για επέκταση της προστασίας και για τα επιχειρηματικά δάνεια

Πατήστε το κουμπί «Δείτε το έγγραφο» για να διαβάσετε ολόκληρο το Σχέδιο Δράσης.