Επιχειρείν

Νέα πρόταση για ρύθμιση σε 120 δόσεις - Τι ισχύει για επιστροφή φόρου, εξωδικαστικό

Σχέδιο που αφορά 4 εκατ. ωφελούμενους

«Ανοικτά» αφήνει όλα τα δεδομένα για νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε περίπου 4 εκατ. πολίτες το υπουργείο Οικονομικών.

Η πρόταση που έχει ήδη κατατεθεί στους θεσμούς, περιλαμβάνει ρύθμιση σε 120 δόσεις για τις οφειλές µισθωτών και συνταξιούχων και απευθύνεται σε όσους «χρωστούν» τις δόσεις τους προς την εφορία ή αυτές δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσµες.

Σημειώνεται ότι, την ερχόμενη εβδομάδα, θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών από 1/1/2019.

Συγκεκριμένα, η ασφαλιστική εισφορά για την κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών, αναμένεται να μειωθεί κατά 33,3%. Επιπλέον, για αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, μειώνεται και η εισφορά για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, αναδρομικά από την 1/1/2017, στο ελάχιστο των 64,5 ευρώ/μήνα.

- Επιστροφή φόρου

Σημειώστε ότι, η άμεση επιστροφή ΦΠΑ, συνολικού ποσού μέχρι 10.000 ευρώ, προβλέπεται από πρόσφατη διάταξη που εντάσσεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Όπως τονίσε η υφυπουργός Οικονομικών στη Βουλή, δεν θεωρούνται εκκρεμείς οι υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου.

Σημαντικά:

  • Οι επιχειρήσεις θα αποκτήσουν επιπρόσθετη ρευστότητα, ενώ θα μειωθεί ο όγκος των απαιτούμενων γραφειοκρατικών διαδικασιών, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η οικονομική δραστηριότητα
  • Διασφαλίζεται και το δικαίωμα των φορολογικών αρχών να διεξάγουν δειγματοληπτικά σε μεταγενέστερο χρόνο ελέγχους
  • Η κυβέρνηση δεν φέρνει «μόνιμα» τη ρύθμιση, όπως υπογράμμισε η κ. Παπανάτσιου

- Εξωδικαστικός

Παράλληλα, επισημείνεται ότι αναβαθμίστηκε ηλεκτρονική πλατφόρμα του Εξωδικαστικού (version 4.5), και πλέον προσφέρει και τη δυνατότητα (κουμπί) διαγραφής αίτησης και επανυποβολής.

Ενδιαφέρει ειδικά όλους όσοι είχαν «κοπεί» στο παρελθόν για οποιαδήποτε αιτία και επιθυμούν να επανέλθουν, ωστόσο θα πρέπει να εντάξουν και τα χρέη του 2017 για να είναι αποδεκτή η αίτησή τους.

Ειδικότερα, η νέα ηλεκτρονική έκδοση της πλατφόρμας περιλαμβάνει τη δυνατότητα να δίνει ο Διαχειριστής-ΕΓΔΙΧ τη δυνατότητα στον οφειλέτη να γυρνάει την αίτησή του σε προσωρινή κατάσταση (Διαγραφή λόγω σφάλματος/ελλείψεων) ώστε να τη διορθώσει και να την επανυποβάλλει.

- Ρύθμιση 120 δόσεων

Υπενθυμίζεται, ότι με εγκύκλιο που ανέδειξε το workenter, έχει ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα εξωδικαστικού συμβιβασμού για τους αγρότες που έχουν χρέη από οφειλές στον πρώην ΟΓΑ, με τις παρατάσεις να δίνονται, έτσι ώστε οι ασφαλισμένοι να είναι σε θέση να εντάξουν στη ρύθμιση των έως 120 δόσεων και τις εν λόγω οφειλές.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες του πρώην ΟΑΕΕ, η εφαρμογή έχει ενεργοποιηθεί από τις 05/2 και η ρύθμιση για τους αυτοαπασχολούμενους ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί κλπ.), από τις 16/4.

Για την υπαγωγή φυσικών προσώπων, σημειώστε:

  • Στην ρύθμιση των 120 δόσεων, εντάσσονται όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες, ως φυσικά πρόσωπα, αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα
  • Αγρότες που, ως φυσικά πρόσωπα, εφόσον δεν τηρούν -νόμιμα λόγω απαλλαγής- βιβλία και στοιχεία και δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα, έχουν κάνει έναρξη εργασιών και αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα
  • Οι αγρότες που είναι υποχρεωμένοι σε τήρηση βιβλίων και στοιχείων εντάσσονται εάν είναι φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα. Συνεπώς, εφόσον πληρούν και τις λοιπές προϋποθέσεις ένταξης μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους ύψους έως 50.000 ευρώ προς το Δημόσιο καθώς και έως 50.000 ευρώ προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης