Ιδιωτικός τομέας

ΕΣΕΕ: Ζητά την κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας

Ένημερωτικός "οδηγός" με όλες τις αλλαγές που επιφέρει ο νέος νόμος 4488/2017

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης

Η προσέγγιση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), έπειτά από την δημοσίευση του νέου νόμου 4488/2017, που εισάγει ασφαλιστικές και εργασιακές μεταβολές, εστιάζει κυρίως στο αίτημα της κωδικοποίησης της εργατικής νομοθεσίας.

Όπως σημειώνεται "υπάρχουν πολλά προβλήματα στο ασφαλιστικό πλαίσιο και στο εργασιακό σύστημα της χώρας αλλά πάντα υπάρχουν λύσεις και οφείλουμε να τις ανιχνεύουμε και να τις εφαρμόζουμε".

Όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ "στις σχετικές συζητήσεις για το σχέδιο νόμου που οδήγησε στην εν λόγω νομοθέτηση, επισημάναμε ότι το υπουργείο Εργασίας συνεχίζει να νομοθετεί αποσπασματικά, ιδιαίτερα ως προς την εργατική νομοθεσία, έχοντας οδηγήσει πρόσφατα στην Βουλή τρεις νόμους για την περιπτωσιακή μεταρρύθμιση ορισμένων θεμάτων. Αποκορύφωμα αυτής της τακτικής είναι ο εν λόγω νόμος 4488/2017, ο οποίος προσπαθεί να πείσει τους εργοδότες, με την απειλή βαρύτατων μέτρων καταστολής (κλείσιμο επιχειρήσεων και επιβολή μεγάλων προστίμων ή επιβολή φυλάκισης), στην τήρηση των κανόνων της εργατικής νομοθεσίας".

Η ΕΣΕΕ από την αρχή τάχθηκε ενάντια σε αυτήν την πρακτική των «νόμων-αφορμών» εισπρακτικού και μόνο χαρακτήρα κατά των εργοδοτών, αφού είναι αποδεδειγμένο ότι, με τα μη ρεαλιστικά πρόστιμα δεν αντιμετωπίζεται η τήρηση της νομιμότητας ή το μεγάλο πρόβλημα της απασχόλησης και της ανεργίας που μαστίζει την χώρα".

Η ΕΣΕΕ ζητάει κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, στο πνεύμα της αντιμετώπισης των αιτίων και των στρεβλώσεων που οδηγούν στη παραβατικότητα και όχι στην εύκολη και εντέλει ελάχιστα αποτελεσματική καταστολή των παραβιάσεών της.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΣΕΕ κωδικοποίησε ένα αναλυτικό ενημερωτικό οδηγό (στο www.esee.gr) με τις σημαντικότερες κατ' άρθρο αλλαγές που περιέχει ο νέος νόμος και συστήνει σε όλους τους ΜμΕ εργοδότες να το διαβάσουν προς αποφυγή αχρείαστων προστίμων.