Ιδιωτικός τομέας

Σε ηγετική θέση η Forthnet λόγω των ανθρώπων της!

Συνέντευξη με την HR Executive Director της εταιρείας κυρία Εύχαρη Περπινιά

Η κυρία Εύχαρη Περπινιά, HR Executive Director της Forthnet

Για τη Forthnet, οι άνθρωποί της είναι η πηγή έμπνευσης για επικοινωνία και ψυχαγωγία και η Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού αποτελεί ένα από τα βασικότερα υλικά για τη διαχρονικά επιτυχημένη πορεία αυτής της εταιρείας. Στις σημερινές συνθήκες έντονου ανταγωνισμού, ο παράγοντας διαφοροποίησης μιας επιχείρησης είναι οι άνθρωποί της.

Τα προσόντα και η διάθεση των εργαζομένων, το μεράκι, ο ενθουσιασμός τους, η ικανοποίηση που αντλούν από την εργασία τους, το αίσθημα της δίκαιης μεταχείρισής τους, η αφοσίωση και η ενεργή συμμετοχή σε κοινούς στόχους, ευθύνονται για το ότι  στη Forthnet….τίποτα δεν τους σταματά!

Με οδηγό αυτό το σύνθημα, οι εργαζόμενοι της Forthnet διαμορφώνουν και αναβαθμίζουν συστηματικά την αποτελεσματικότητα της επιχείρησης, το επίπεδο της εξυπηρέτησης πελατών, τη φήμη και την εικόνα που αυτή προβάλλει και τέλος την θετική πορεία της στην αγορά. Γι' αυτό και η Διοίκηση του Ανθρώπινου Δυναμικού έχει πολύ κομβικό και σημαντικό ρόλο.

Στην περίπτωση της Forthnet, το τιμόνι της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού είναι στα χέρια ενός έμπειρου και καταρτισμένου στελέχους με πολλά… μίλια στο ενεργητικό του. Ο λόγος γίνεται για την κυρία Εύχαρη Περπινιά, Human Resources Executive Director της Forthnet, ένα στέλεχος με ευρεία  εμπειρία την οποία απόκτησε μέσα από τους ρόλους αυξημένης ευθύνης σε διάφορους επιχειρηματικούς κλάδους που κατείχε κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Συναντήσαμε την κυρία Περπινιά προκειμένου να μας μιλήσει τόσο για τη Forthnet όσο και για το ρόλο που διαδραματίζουν οι εργαζόμενοί της, και να μας εξηγήσει ποια είναι η κουλτούρα της εταιρείας που εμπνέει τη Forthnet και τα στελέχη της να κάνουν τη διαφορά συγκριτικά με τον ανταγωνισμό.

«Η Forthnet είναι μεν η εταιρεία που έφερε το Internet και τη συνδρομητική τηλεόραση στη χώρα μας, όμως το εξαιρετικό χαρακτηριστικό της είναι ότι συνεχώς βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων. Τόσο λόγω της ανθεκτικότητας που έχει επιδείξει σε όλη την περίοδο της οικονομικής ύφεσης, λειτουργώντας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και ιδιαίτερη αγορά, όσο και για την ικανότητα της να διαφοροποιείται παρουσιάζοντας καινοτόμες λύσεις στο χώρο των συνδυαστικών υπηρεσιών οικιακής ψυχαγωγίας και επικοινωνίας. Η Forthnet λειτουργεί έχοντας για.... πυξίδα τις αξίες της ομαδικότητας και της αποτελεσματικότητας, ενώ παράλληλα προσαρμόζεται συνεχώς στις εξωτερικές συνθήκες, βάζοντας πάντα στο επίκεντρο τον πελάτη και παρουσιάζοντας συνεχείς καινοτομίες» ανέφερε αρχικά η κ. Περπινιά.

Για να συνεχίσει: «Η ηγετική θέση που κατέχει σήμερα η Forthnet, στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και της συνδρομητικής τηλεόρασης, οφείλεται πρωτίστως στους ανθρώπους της. Οι άνθρωποι μας είναι η ευρύτερη οικογένεια της Nova, οι εργαζόμενοι μας, το δίκτυο των καταστημάτων μας, οι εξωτερικοί μας συνεργάτες που έχουν αποδείξει επανειλημμένως ότι τις μάχες τις κερδίζουν όσοι αναζητούν τις ευκαιρίες, διαφοροποιούνται με καινοτόμες ιδέες, επιδιώκουν τις αλλαγές, προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες και επιστρατεύουν την ευελιξία και την ευρηματικότητα τους για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της αγοράς. Οι άνθρωποι της Forthnet, αποτελούν τη δύναμη της και με τα υψηλά επίπεδα θετικής ενέργειας, αισιοδοξίας, πάθους και δέσμευσης έχουν συμβάλει καθοριστικά στην θετική πορεία της επιχείρησης».

Τι κάνει όμως η Forthnet για μπορούν οι άνθρωποι της να καινοτομούν και να κάνουν τη διαφορά; Η κ. Περπινιά επισημαίνει: «Η εταιρεία επενδύει σταθερά στην ανάπτυξη των ανθρώπων της δημιουργώντας ένα φιλικό, μοντέρνο και φιλόξενο εργασιακό περιβάλλον και αναπτύσσοντας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα "Ανάπτυξης Ταλέντων" με την προσφορά νέων και διευρυμένων καθηκόντων και αναβαθμισμένης ευθύνης, που φέτος έδωσε τη γεύση της επιτυχίας και τη χαρά της εξέλιξης σε 154 άτομα.

Παράλληλα, δίνουμε μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, αξιοποιώντας νέες τάσεις και σύγχρονα εργαλεία (e-Learnings, Micro-learning, Webinars) και ενδεικτικά το 2019 υλοποιήθηκαν περισσότερα από 190 προγράμματα εκπαίδευσης και επενδύθηκαν πάνω από 7000 εκπαιδευτικές ώρες.  

Οι αξίες της ευελιξίας, της προσαρμοστικότητας, της καινοτομίας και της προστασίας της διαφορετικότητας, αποκλείοντας τους διαχωρισμούς, είναι βασικά στοιχεία της εταιρικής κουλτούρας της Forthnet και έχουν πλέον καταγραφεί ανεξίτηλα στο DNA των ανθρώπων της. Μαζί με την μοναδική τεχνογνωσία που μεταφέρουν τα στελέχη της και την μακρόχρονη εμπειρία τους σε εξειδικευμένους τομείς αποτελούν ένα μοναδικό μείγμα υλικών της κουλτούρας της. Μιας ανθρωποκεντρικής κουλτούρας, που όχι μόνο συνέβαλλε στην αντοχή της εταιρείας στα χρόνια της οικονομικής ύφεσης, αλλά αποτελεί και την εγγύηση για το μέλλον της εταιρείας και το βασικό λόγο που 74 νέα στελέχη επιλέξαν την εταιρία μας για το επόμενο βήμα στη σταδιοδρομία τους, ενισχύοντας την ομάδα μας με τη φρέσκια ματιά τους».

Πως είναι η… καθημερινότητα ενός HR Director και ποια είναι τα «μυστικά» για μια επιτυχημένη συνύπαρξη μεταξύ των εργαζομένων; Η κ. Περπινιά έχει την απάντηση: «Η δικιά μου καθημερινότητα είναι συναρπαστική γιατί στηρίζεται στη συστηματική και  ανοιχτή επικοινωνία με τους ανθρώπους μας και τη δίκαιη και ισότιμη αντιμετώπιση όλων των εργαζομένων. Βασικό μας μέλημα ως Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού και μέσα από καθημερινές επικοινωνίες του HR με τους εργαζόμενους είναι να μεταφέρει τη μεγάλη εικόνα, να τους βοηθήσει να νιώσουν ότι αποτελούν μέλος μιας ομάδας που μοιράζεται μια κοινή αποστολή, να εκφράσουν άνετα την άποψη τους, να καταθέσουν τον προβληματισμό τους και να μοιραστούν τις ιδέες τους».

Παράλληλα, τόνισε ότι κατά την άποψη της η αποστολή του HR είναι «να βρίσκεται πολύ κοντά στο business και ταυτόχρονα να βοηθήσουμε τον κάθε line manager να γίνει ο HR manager της ομάδας του. Γι αυτό, πέρα από τις δομές και τα εργαλεία, δίνουμε μεγάλη έμφαση στην προσωπικότητα και τον χαρακτήρα των στελεχών μας και επενδύουμε ιδιαίτερα στην ανάπτυξη των ηγετικών δεξιοτήτων τους και στις διαπροσωπικές σχέσεις».  

Η Forthnet επανειλημμένως αποδεικνύει ότι λειτουργεί ως ένας υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος εφαρμόζοντας ολοκληρωμένα προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που εστιάζονται σε πέντε άξονες:

  • Ενίσχυση του ερασιτεχνικού και του επαγγελματικού  αθλητισμού
  • Υποστήριξη του γυναικείου αθλητισμού και ειδικά του γυναικείου ποδοσφαίρου
  • Στήριξη φορέων προστασίας των παιδιών που βρίσκονται σε ανάγκη
  • Ενίσχυση της πολιτιστικής δημιουργίας και ιδιαίτερα του κινηματογράφου και του θεάτρου    
  • Στήριξη της εκπαίδευσης
  • Φροντίδα για το περιβάλλον

Η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού, όπως μας εξηγεί η κ. Περπινιά, «έχοντας μεγάλη ευαισθησία για τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, συμβάλει καθοριστικά στο να πραγματοποιηθούν αυτές οι δράσεις με έμφαση στον εθελοντισμό και την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο δείχνοντας με έμπρακτο τρόπο ότι οι εργαζόμενοι της Forthnet είναι κοινωνικά ευαισθητοποιημένοι πολίτες και αποτελούν μέλη ενός κοινωνικά υπεύθυνου οργανισμού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρωτοβουλία που αναλάβαμε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι για την ανανέωση του περιβάλλοντος χώρου του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνας και την ευχάριστη εμπειρία ψυχαγωγίας με την ειδική προβολή παιδικής ταινίας με μηνύματα ζωής, για όλες τις τάξεις του σχολείου. Θέλαμε να δώσουμε μια αίσθηση κανονικότητας και μια γεύση αισιοδοξίας στα παιδιά και εκείνα με τη σειρά τους μας επιβράβευσαν με τα χαρούμενα προσωπάκια τους».

Κλείνοντας κ. Περπινιά έδωσε και την ευχή της για τη νέα χρονιά: «Αφήνοντας πίσω μας το 2019 που ήταν μια δύσκολη, απαιτητική χρονιά, και στην οποία ανταπεξήλθαμε στις ρευστές και πιεστικές καταστάσεις, υποδεχτήκαμε το 2020 με όρεξη, κέφι και πάθος για δημιουργία. Έχοντας ως… ατού το γεγονός ότι γνωρίζουμε πώς να ανταποκριθούμε σε όλες τις συνθήκες και ότι η δύναμη μας είναι η ομάδα μας και κάθε δυσκολία την αντιμετωπίζουμε "ΜΑΖΙ" σαν μια πρόκληση, είμαι βέβαιη ότι θα συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος να ‘’ιδρώνουμε τη φανέλα’’ και θα πανηγυρίσουμε "πολλά γκολ’’»!