ΕΛ.Α.Σ.: «Καμπανάκι κινδύνου» για την Ευρώπη η νίκη του AfD στη Σαξονία-Άνχαλτ
Η νίκη του ακροδεξιού AfD στη Σαξονία-Άνχαλτ αποτελεί «εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη» για τη Γερμανία και «ισχυρό καμπανάκι κινδύνου» για την Ευρώπη, σύμφωνα με τον Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΛ.Α.Σ.
Σε ανακοίνωσή του, ο Τομέας κάνει λόγο για «την πρώτη επίσημη πράξη της επανόδου της Ακροδεξιάς και στη Γερμανία», οκτώ δεκαετίες μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, συνδέοντας την εξέλιξη με την ευρύτερη άνοδο εθνικιστικών και ξενοφοβικών δυνάμεων στην Ευρώπη.
Παράλληλα, εκφράζει ανησυχία για τη σημαντική υποχώρηση των προοδευτικών δυνάμεων, ενώ ασκεί κριτική σε πολιτικές δυνάμεις που, όπως αναφέρει, εμφανίστηκαν διατεθειμένες να συνεργαστούν με την Ακροδεξιά «σε τομείς στους οποίους συμφωνούν».
Η ΕΛ.Α.Σ. υποστηρίζει ότι η άνοδος της Ακροδεξιάς δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε με εφησυχασμό ούτε μόνο με πολιτικές διακηρύξεις, αλλά απαιτεί παρεμβάσεις στις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενισχύουν την επιρροή της.
«Η Ακροδεξιά δυναμώνει όταν οι πολίτες αισθάνονται ανασφάλεια και εγκατάλειψη. Όταν οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται, η εργασία απαξιώνεται, το κοινωνικό κράτος υποχωρεί και ο φόβος για το αύριο κυριαρχεί», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ο Τομέας Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΛ.Α.Σ. αποδίδει, παράλληλα, σημαντικό μέρος της ευθύνης για την ενίσχυση της Ακροδεξιάς στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης. Όπως υποστηρίζει, οι ίδιες δυνάμεις δεν μπορούν να εφαρμόσουν τις πολιτικές που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στη Σαξονία-Άνχαλτ, ακόμη και αν εξελιχθεί σε αιτία πολιτικής κρίσης, θα πρέπει να λειτουργήσει ως αφορμή για την κινητοποίηση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη.
Η ΕΛ.Α.Σ. καλεί τις δυνάμεις αυτές να εντείνουν τις προσπάθειές τους με στόχο, όπως αναφέρει, «μια διαφορετική Ευρώπη, η οποία δεν θα ξαναζήσει τις πιο σκοτεινές στιγμές του παρελθόντος της».