Έκτακτο: Νέες αιτήσεις από σήμερα για στεγαστικό επίδομα 1.000 ευρώ
Κριτήρια και απαραίτητα δικαιολογητικά
Την έκτακτη παράταση υποβολής αιτήσεων για το στεγαστικό επίδομα ύψους 1000 ευρώ του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.
Νέες αιτήσεις θα επιτρέπει, εκ νέου, από σήμερα Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023 έως και την Τρίτη 03 Οκτωβρίου 2023 το σύστημα για τους ενδιαφερόμενους-δικαιούχους, που δεν υπέβαλαν αίτηση εντός της αρχικής προθεσμίας (30/6-03/8).
Όπως διευκρινίζεται από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, οι ενδιαφερόμενοι-δικαιούχοι θα πρέπει να επισκέπτονται την ειδική εφαρμογή στεγαστικού επιδόματος https://stegastiko.minedu.gov.gr, προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους.
Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή, οι αιτούντες θα χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκε από την Α.Α.Δ.Ε. για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet.
Επίδομα παιδιού Α21: Έρχεται η πληρωμή ΟΠΕΚΑ – Ποια είναι η νέα λειτουργία
Δικαιούχοι φοιτητικού επιδόματος
Το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα 1000 ευρώ είναι ένα επίδομα που καταβάλλεται από το Υπουργείο Παιδείας σε όσους φοιτητές διαμένουν σε άλλη πόλη από αυτή της κυρίας κατοικίας των γονιών τους και για όσα χρόνια διαρκούν οι σπουδές, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του Τμήματος.
Προκειμένου ένας φοιτητής να δικαιούται το φοιτητικό επίδομα θα πρέπει να πληροί όλα τα ακαδημαϊκά, οικονομικά, κοινωνικά και πολεοδομικά κριτήρια.
Ακαδημαϊκά κριτήρια
Ο φοιτητής θα πρέπει να έχει περάσει τουλάχιστον το ήμισυ των μαθημάτων του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους. Για παράδειγμα, ένας φοιτητής που βρίσκεται στο 3ο έτος θα πρέπει να έχει περάσει τα μισά μαθήματα του 2ου έτους και μόνο αυτού. Μαθήματα από προηγούμενη έτη δεν συνυπολογίζονται.
Το κριτήριο δεν επηρεάζει τους πρωτοετείς φοιτητές.
Ο φοιτητής θα πρέπει να μην είναι κάτοχος άλλου πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ανεξάρτητα από τον τρόπο εισαγωγής του.
Εισόδημα
Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 30.000€, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του ενός. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογούμενου, της συζύγου και των ανήλικων τέκνων του από κάθε πηγή. Για παράδειγμα, η οικογένεια ενός φοιτητή που έχει ένα ανήλικο παιδί, έχει ως όριο τα 33.000€
Στην έννοια του οικογενειακού εισοδήματος, για την καταβολή του στεγαστικού επιδόματος των φοιτητών, δεν υπολογίζονται: (α) ποσά εκτάκτων αποζημιώσεων (εφάπαξ, αποζημίωση λόγω απόλυσης), (β) τίμημα πώλησης ακινήτου, (γ) καθώς και αγροτικές επιδοτήσεις ή αποζημιώσεις επί της γεωργικής παραγωγής στις περιπτώσεις προσδιορισμού του γεωργικού εισοδήματος με την αντικειμενική μέθοδο.
Σε περίπτωση διαζευγμένων ή εν διαστάσει συζύγων, δικαιούχος είναι ο γονέας τον οποίο βαρύνει ο φοιτητής. Εάν όμως υπάρχει δεύτερος γάμος, τα στοιχεία λαμβάνονται από την κοινή φορολογική δήλωση του προηγούμενου οικονομικού έτους όπως υποβλήθηκε από τους νυν συζύγους, προστατευόμενο μέλος ενός εκ των οποίων (συζύγων) είναι και ο φοιτητής. Στην περίπτωση αυτή ανεξαρτήτως εάν ο φοιτητής είναι προστατευόμενο μέλος του δικαιούχου/υπόχρεου ή της συζύγου του, η αίτηση υποβάλλεται από τον σύζυγο (πατέρα ή πατριό). Αν οι γονείς του φοιτητή είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού και ο ίδιος σπουδάζει σε ελληνικό πανεπιστήμιο, τα δικαιολογητικά υποβάλλονται μεταφρασμένα με ευθύνη του δικαιούχου. Διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση αυτή λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα στην αλλοδαπή, καθώς και τα τυχόν εισοδήματα που δηλώνονται στην Ελλάδα.
Ακίνητη περιουσία
Οι γονείς του φοιτητή ή ο ίδιος να μην είναι κύριοι ή επικαρπωτές κατοικιών που υπερβαίνουν τα 200 τ.μ, με εξαίρεση κατοικίες ή διαμερίσματα που βρίσκονται σε δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό λιγότερο των 3.000 κατοίκων. Στο σύνολο των τετραγωνικών μέτρων προσμετρούνται τα κενά, δεν προσμετρούνται τα ημιτελή, οι βοηθητικοί χώροι και τα κατεστραμμένα από σεισμό, εφ’ όσον υπάρχει βεβαίωση της αρμόδιας Υπηρεσίας.
Πολεοδομικά – χωροταξικά
Οι φοιτητές θα πρέπει να διαμένουν σε πόλη άλλη από αυτή της κύριας κατοικίας των γονέων τους, ανεξάρτητα από το γεγονός αν φοιτούν ως αδέλφια για παράδειγμα στο ίδιο ή άλλο Τμήμα και στην ίδια πόλη.
Υπηκοότητα
Ο φοιτητής δικαιούται το στεγαστικό επίδομα αν έχει ελληνική υπηκοότητα ή υπηκοότητα άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η υπηκοότητα των γονέων ή κηδεμόνων δεν επηρεάζει την προϋπόθεση αυτή.
Δικαιολογητικά
- Αίτηση του γονέα και εξουσιοδότησή του προς το φοιτητή για την κατάθεση των δικαιολογητικών
- Αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος τρέχοντος οικονομικού έτους
- Αντίγραφο δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (Ε9)
- Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του δικαιούχου
- Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας του δικαιούχου
- Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 του δικαιούχου περί μη είσπραξης του στεγαστικού επιδόματος για το ίδιο έτος άλλη φορά
- Αντίγραφο θεωρημένου (από ΔΟΥ) Μισθωτηρίου συμβολαίου
- Φωτοτυπία της πρώτης σελίδας βιβλιαρίου τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου