Έκτακτο επίδομα 350 ευρώ τον Ιούνιο: Ποιοι τα παίρνουν και πώς

Διευκρινίσεις για την οικονομική ενίσχυση των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2026 έδωσε το υπουργείο Παιδείας.
Πρόκειται για αποζημίωση ύψους 350 ευρώ, η οποία προορίζεται για την κάλυψη εξόδων μετακίνησης, διαμονής και διατροφής μαθητών που χρειάζεται να εξεταστούν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους ή το σχολείο στο οποίο υπέβαλαν την αίτηση συμμετοχής.
Σημαντικό: Για να βλέπεις πρώτος παρόμοια θέματα, μπες ΕΔΩ και κάνε τικ στο τετραγωνίδιο του workenter.gr!
Δικαιούχοι είναι οι υποψήφιοι των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές το ίδιο έτος με την αποφοίτησή τους και εξετάζονται σε διαφορετικό εξεταστικό κέντρο από εκείνο στο οποίο υπέβαλαν την αίτησή τους. Το μέτρο αφορά κυρίως μαθητές από νησιωτικές, απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές, όπου δεν λειτουργεί εξεταστικό κέντρο για το μάθημα ή την κατηγορία εξέτασης.
Η αποζημίωση χορηγείται σε περιπτώσεις μετακίνησης από νησί σε άλλο νησί ή προς την ηπειρωτική χώρα, καθώς και για μετακινήσεις εντός της ηπειρωτικής Ελλάδας όταν η απόσταση από το σχολείο έως το εξεταστικό κέντρο υπερβαίνει τα 120 χιλιόμετρα. Καλύπτονται επίσης υποψήφιοι με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που μετακινούνται σε ειδικά εξεταστικά ή βαθμολογικά κέντρα.
Ποιοι “κόβονται”
Αντίθετα, δεν προβλέπεται καταβολή επιδόματος όταν η μετακίνηση γίνεται εντός του ίδιου νησιού και η απόσταση είναι μικρότερη των 120 χιλιομέτρων. Από την αποζημίωση εξαιρούνται ακόμη όσοι υποψήφιοι δεν συμμετείχαν τελικά στις εξετάσεις, καθώς και όσοι λαμβάνουν μέρος στις επαναληπτικές Πανελλαδικές του Σεπτεμβρίου.
Για την καταβολή του ποσού, ο υποψήφιος ή ο νόμιμος κηδεμόνας του θα πρέπει, μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων, να υποβάλει αίτηση μέσω του σχολείου στο οποίο είχε κατατεθεί η αίτηση συμμετοχής. Μαζί με την αίτηση απαιτούνται βεβαίωση αποφοίτησης από το Λύκειο και βεβαίωση της αρμόδιας Περιφέρειας για τη χιλιομετρική απόσταση μεταξύ σχολείου και εξεταστικού κέντρου.
Στη συνέχεια, ο φάκελος διαβιβάζεται στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία ελέγχει τα δικαιολογητικά και εγκρίνει την καταβολή της αποζημίωσης.
- 41 λεπτά πριν e-ΕΦΚΑ: Πανελλαδική απεργία στις 17 Ιουνίου – Τα αιτήματα των εργαζομένων
- 48 λεπτά πριν Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Κυριακή 14 Ιουνίου 2026
- 1 ώρα πριν Με ήλιο και άνοδο θερμοκρασίας η Κυριακή (14/06) – Πού θα βρέξει πρόσκαιρα


















