Έκτακτο επίδομα 300€ θα λάβουν 4 κατηγορίες δικαιούχων

Πότε η καταβολή του

Η άγρια κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων και του υπουργείου Εργασίας για τις πρόσφατες αυξήσεις  7,75%  αναγκάζει την Κυβέρνηση να ετοιμάζει ένα έκτακτο βοήθημα για όσους είτε δεν έλαβαν καθόλου αύξηση ή πήραν πολύ μικρότερη από εκείνη που περίμεναν.

Πρόκειται για μια οικονομική ενίσχυση που αναμένεται να δοθεί σε ευάλωτα νοικοκυριά, κοντά στο Πάσχα, θα είναι ύψους 250 -300 ευρώ και θα στοχεύει ειδικά σε όσους δεν καρπώθηκαν τις αυξήσεις στις συντάξεις τους.

Ο ακριβής αριθμός των δικαιούχων αναμένεται να οριστικοποιηθεί στο τέλος του Φεβρουαρίου όταν έχουν καταβληθεί και τα αναδρομικά για τον μήνα Ιανουάριο και ο ΕΦΚΑ θα έχει στη διάθεσή του όλα τα στοιχεία. Ωστόσο στις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ήδη διαμορφωθεί οι βασικές κατηγορίες των συνταξιούχων που θα εισπράξουν το έκτακτο βοήθημα.

Αυτές είναι οι εξής:

  • 155.000 συνταξιούχοι που τον περασμένο Δεκέμβριο δεν έλαβαν κάποια ενίσχυση στο εισόδημά τους (κατάργηση φορολογικής κράτησης εισφοράς αλληλεγγύης, έκτακτη οικονομική ενίσχυση Χριστουγέννων, βελτίωση ποσοστών αναπλήρωσης) και ένα μήνα μετά διαπίστωσαν ότι δεν έλαβαν ούτε την αύξηση του 7,75%.
  • 500.000 συνταξιούχοι που δεν πήραν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς, αλλά ωφελήθηκαν από την κατάργηση του φόρου στην ειδική  εισφορά αλληλεγγύης. Οι περισσότεροι από αυτούς, έλαβαν αυξήσεις που δεν ξεπέρασαν τα 5-10 ευρώ, δηλαδή ήταν πολύ μικρές.
  • 260.000 συνταξιούχοι οι οποίοι δεν πήραν αύξηση από το 7,75% λόγω προσωπικής διαφοράς αλλά πήραν τα 250 ευρώ των Χριστουγέννων. Είναι χαμηλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν συντάξεις (κύριες και επικουρικές) που συνολικά, δεν ξεπερνούν τα 800 ευρώ.
  • 320.000 είναι οι συνταξιούχοι που έλαβαν αύξηση, η οποία όμως ήταν πολύ χαμηλή (στα επίπεδα των 10 –  20 ευρώ). Μπορεί να μηδενίστηκε η προσωπική διαφορά τους, αλλά το τίμημα ήταν να περιοριστεί δραματικά το τελικό ποσό της αύξησης.
crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram