Έκτακτη επιχορήγηση 64 εκ. ευρώ για θέρμανση στα σχολεία

Το σύνολο του ενεργειακού κόστους των σχολείων θα καλυφθεί από την Κυβέρνηση
Υπόσχεση και για άλλα 50 εκ. αν οι δήμοι πετύχουν 10% ενεργειακή εξοικονόμηση

Νέα έκτακτη χρηματοδότηση, συνολικού ύψους 64 εκατ. ευρώ, στους Δήμους και τις Σχολικές Επιτροπές, για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους και την εξασφάλιση της θέρμανσης των σχολικών μονάδων, υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Η νέα χρηματοδότηση προβλέπει:

  • Έκτακτη πρόσθετη επιχορήγηση, συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), προς όλους τους δήμους της χώρας.
  • Έκτακτη πρόσθετη επιχορήγηση, συνολικού ύψους 14 εκατ. ευρώ, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), προς όλους τους δήμους της χώρας, κατά προτεραιότητα για την κάλυψη δαπανών θέρμανσης των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη προηγηθεί, φέτος, η ενίσχυση όλων των Δήμων της χώρας με έκτακτη χρηματοδότηση συνολικού ύψους 218 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους καθώς και των σχολικών επιτροπών τους για τις δαπάνες θέρμανσης των σχολείων. Η ενίσχυση είχε δοθεί μετά τις αιτήσεις των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης να καλυφθεί το ενεργειακό κόστος ιδιαίτερα για τα σχολεία από το Κεντρικό Κράτος.

Ο στόχος 10% για ενεργειακή εξοικονόμηση από πλευράς Δήμων

Η  επιπλέον οικονομική ενίσχυση συνδυάστηκε με την επανάληψη για ενεργειακή εξοικονόμηση από πλευράς των δήμων δια στόματος του υπ. Εσωτερικών Μάκη Βορίδη. Συγκεκριμένα υπενθύμισε πως ο στόχος που έχει τεθεί προς τους Δήμους να μειώσουν κατά 10% την ενεργειακή τους κατανάλωση μπορεί να προσμετρηθεί με δύο τρόπους, ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να επωφεληθούν από τα κίνητρα που θα δοθούν από την κυβέρνηση. Είτε μειώνοντας κατά 10% την κατανάλωσή τους στο σύνολο της ενεργειακής κατανάλωσης όλου του Δήμου, είτε εξοικονομώντας 10% από τον οδοφωτισμό. Υποσχέθηκε δε, πως θα δοθούν άλλα 50 εκ. ευρώ  ως το τέλος του χρόνου, με την προϋπόθεση οι Δήμοι να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να πετύχουν τους στόχους για την εξοικονόμηση ενέργειας.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram