Δύο κατηγορίες εργαζομένων οδεύουν «μαζικά» προς τη σύνταξη

Το φετινό εξάμηνο υποβλήθηκαν 83.905 αιτήσεις
Το 2019 είχαν υποβληθεί 79.887 αιτήσεις

Ο κίνδυνος να εγκλωβιστούν, με τα νέα όρια ηλικίας που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2022 και μετά, οδηγεί μαζικά τους εκπαιδευτικούς και τους δημοσίους υπαλλήλους, προς την συνταξιοδότηση. Αυτές οι δύο κατηγορίες εργαζομένων, είναι η κύρια αιτία που ο ΕΦΚΑ φοβάται ότι θα κληθεί να διαχειριστεί αισθητά περισσότερες αιτήσεις απονομής συντάξεων, με τη νέα χρονιά!

Με τον Σεπτέμβριο να βαίνει προς την ολοκλήρωσή του, τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Φορέας, μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι. Παρά τις επίμονες προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας να περιορίσει τη… ζημιά, φαίνεται ότι το «ποτάμι» προς την έξοδο, ολοένα και… φουντώνει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αύξηση στις αιτήσεις απονομής συντάξεων, έχει ξεκινήσει,  ήδη από τον περασμένο Ιούνιο! Τα στοιχεία είναι αδιάψευστος μάρτυρας: Το φετινό εξάμηνο (Ιανουάριος – Ιούνιος), υποβλήθηκαν 83.905 αιτήσεις για συνταξιοδότηση, 10.856 περισσότερες ή 12,93%, συγκριτικά με τις 73.049 που είχαν υποβληθεί το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020. Ακόμα και αν η σύγκριση γίνει με το πιο… φυσιολογικό 2019,  όταν είχαν υποβληθεί 79.887 αιτήσεις, φαίνεται ότι φέτος στο α’ εξάμηνο υποβλήθηκαν 4.018 περισσότερες (αύξηση 4,78%).

Με δεδομένο ότι είναι χιλιάδες οι εκπαιδευτικοί που μέχρι  τον Ιούνιο είχαν υποβάλλει την πρώτη αίτησή τους, αλλά δεν καταγράφηκαν στο σύστημα, μένει να διαπιστωθεί ποιοι εξ αυτών να προβούν και στην δεύτερη αίτηση, ώστε να προχωρήσουν τη διαδικασία της συνταξιοδότησης. Αν επιβεβαιωθεί το δυσοίωνο σενάριο, τότε είναι πιθανό, αντί για μείωση, να βρεθεί ο ΕΦΚΑ αντιμέτωπος, με ραγδαία αύξηση των αιτήσεων. Το σενάριο που θέλει έως το τέλος του έτους, να υπάρχουν 200.000 έως 220.000 νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης, φαντάζει όλο και πιο πιθανό…

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram