ΕΚΠΑ: Αλλάζει όνομα εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής – Τι προβλέπεται

Νέα απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως φέρνει αλλαγές στη λειτουργία εργαστηρίου της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη, τη δημόσια υγεία, την επιδημιολογία και την ιατρική στατιστική.
Συγκεκριμένα, με απόφαση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ, τροποποιείται ο εσωτερικός κανονισμός του μέχρι σήμερα Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής. Παράλληλα, το εργαστήριο μετονομάζεται σε Εργαστήριο Προληπτικής Ιατρικής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής.
Η αλλαγή δεν έχει μόνο τυπικό χαρακτήρα. Αντιθέτως, αποτυπώνει τη στροφή της πανεπιστημιακής και επιστημονικής δραστηριότητας σε πεδία που βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης: την πρόληψη, την επιδημιολογική επιτήρηση, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, την ανάλυση δεδομένων και την προστασία της δημόσιας υγείας.
Τι αλλάζει στο εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ
Με τη νέα απόφαση, το εργαστήριο αποκτά επικαιροποιημένο αντικείμενο και ανανεωμένο πλαίσιο λειτουργίας. Στο επίκεντρο μπαίνουν η Προληπτική Ιατρική, η Δημόσια Υγεία, η Επιδημιολογία, η Ιατρική Στατιστική, η Γενική Ιατρική, η Κοινωνική Ιατρική, καθώς και η Ιατρική της Εργασίας και του Περιβάλλοντος.
Παράλληλα, το εργαστήριο καλύπτει διδακτικές, ερευνητικές και ειδικές κλινικοδιαγνωστικές ανάγκες. Αυτό σημαίνει ότι δεν περιορίζεται μόνο στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, αλλά συνδέεται και με την έρευνα, την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών και τη συνεργασία με φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Η απόφαση προβλέπει επίσης ότι η τροποποίηση του εσωτερικού κανονισμού δεν προκαλεί δαπάνη σε βάρος του τακτικού προϋπολογισμού ή της κρατικής επιχορήγησης του Ιδρύματος.
Οι νέες ερευνητικές μονάδες
Το εργαστήριο θα λειτουργεί με ειδικές ερευνητικές μονάδες, οι οποίες καλύπτουν κρίσιμους τομείς της δημόσιας υγείας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η επιδημιολογία και πρόληψη κακοήθων νεοπλασιών, καρδιαγγειακών νοσημάτων και λοιμωδών νοσημάτων.
Επιπλέον, προβλέπονται μονάδες για τη μοριακή επιδημιολογία, τη βιοπληροφορική, τη διατροφική επιδημιολογία, τη φαρμακοεπιδημιολογία, την περιβαλλοντική επιδημιολογία, την αξιολόγηση υπηρεσιών υγείας, τα οικονομικά της υγείας, τις επαγγελματικές νόσους και την ανάλυση δεδομένων.
Κλινικοδιαγνωστικές μονάδες και Δημόσια Υγεία
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το κλινικοδιαγνωστικό σκέλος του εργαστηρίου. Η απόφαση προβλέπει ειδικές μονάδες για ρετροϊούς, ιογενείς ηπατίτιδες, εργαστηριακή διάγνωση, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και οργάνωση προγραμμάτων προαγωγής και αγωγής υγείας.
Παράλληλα, το εργαστήριο μπορεί να συνεργάζεται με φορείς του Υπουργείου Υγείας για κλινικοδιαγνωστικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο. Στο ίδιο πλαίσιο, προβλέπεται η δυνατότητα εποπτείας Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας, τα οποία μπορούν να λειτουργούν με ειδική μονάδα του εργαστηρίου σε επιλεγμένα Κέντρα Υγείας.
Πηγή Φωτογραφίας: (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ).
- 5 λεπτά πριν Γεωργιάδης: Από 1η Ιουλίου η ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε όλα τα νοσοκομεία
- 21 λεπτά πριν ΑΣΕΠ 6ΓΔ/2026: Ολοκληρώθηκε η εξέταση των ενστάσεων για θέσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού
- 23 λεπτά πριν Φωτιά στην Τουρλίδα Μεσολογγίου


















