1968
Το μυστήριο του Σέιχ Σου που διχάζει ακόμη την Ελλάδα

Σαν σήμερα 16 Φεβρουαρίου 1968, ο Αριστείδης Παγκρατίδης εκτελείται από απόσπασμα της Χωροφυλακής στο δάσος του Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη — στον ίδιο τόπο όπου είχαν διαπραχθεί τα εγκλήματα που του αποδόθηκαν.
Μέχρι σήμερα, η υπόθεσή του παραμένει μία από τις πιο αμφιλεγόμενες της μεταπολεμικής Ελλάδας, με ερωτήματα για την ενοχή του να εξακολουθούν να διχάζουν ιστορικούς και νομικούς.

Το χρονικό του τρόμου στο Σέιχ Σου
Η υπόθεση ξεκινά το 1958-1959, όταν ζευγάρια που βρίσκονταν στο δάσος δέχονται άγριες επιθέσεις. Τον Ιανουάριο του 1959, ο Αθανάσιος Παναγιώτου και η Ελεονώρα Βλάχου εντοπίζονται βαριά τραυματισμένοι. Λίγες εβδομάδες αργότερα, στη Μίκρα, δολοφονούνται ο ίλαρχος Κωνσταντίνος Ραΐσης και η Ευδοξία Παλιογιάννη.
Η Θεσσαλονίκη βυθίζεται στον φόβο. Ο Τύπος μιλά για «Δράκο», δημιουργώντας ένα κλίμα υστερίας που επηρεάζει βαθιά την κοινή γνώμη.
Η σύλληψη του Αριστείδη Παγκρατίδη
Ο Παγκρατίδης, νεαρός με δύσκολο οικογενειακό υπόβαθρο και παρελθόν μικροπαραβάσεων, συλλαμβάνεται το 1963 για απόπειρα βιασμού στο ορφανοτροφείο «Μέγας Αλέξανδρος». Κατά την ανάκριση, ύστερα από ημέρες πίεσης, ομολογεί και τις επιθέσεις του Σέιχ Σου.

Η ομολογία του —την οποία αργότερα ανακάλεσε— αποτέλεσε το βασικό στοιχείο της καταδίκης του. Δεν εξετάστηκαν κρίσιμα στοιχεία, όπως δακτυλικά αποτυπώματα και ομάδες αίματος, γεγονός που τροφοδότησε αμφιβολίες.

Δίκη, καταδίκη και αντιδράσεις
Το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης τον καταδικάζει σε θάνατο τέσσερις φορές για τα εγκλήματα του Σέιχ Σου και σε κάθειρξη για την απόπειρα στο ορφανοτροφείο. Η κοινωνία διχάζεται: άλλοι βλέπουν έναν αδίστακτο εγκληματία, άλλοι έναν εύκολο «αποδιοπομπαίο τράγο» σε μια περίοδο πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής.

Η εκτέλεση και τα αναπάντητα ερωτήματα
Στις 7:06 το πρωί της 16ης Φεβρουαρίου 1968, ο Παγκρατίδης εκτελείται. Σύμφωνα με μαρτυρίες, τα τελευταία του λόγια ήταν: «Μανούλα μου, είμαι αθώος».
Η υπόθεση παραμένει έως σήμερα αντικείμενο έρευνας και συζήτησης, με νέες μελέτες και δημοσιεύσεις να επανεξετάζουν τα στοιχεία και τις συνθήκες της καταδίκης του.















