Έγκριση: Μεταπτυχιακό στην Επιστήμη Τροφίμων (ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ)
Διαβάστε ολόκληρο το ΦΕΚ
Στην τελική ευθεία για την έκδοση νέου μεταπτυχιακού προγράμματος από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το νέο πρόγραμμα θα έχει τίτλο: «Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων».
Το αντικείμενο του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών είναι η υψηλού επιπέδου εξειδίκευση στις Επιστήμες των Τροφίμων και της Διατροφής του Ανθρώπου.
Νέο μεταπτυχιακό στην Επιστήμη Τροφίμων: Ποιος ο σκοπός
Σκοπός του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών είναι:
- Η προαγωγή της επιστημονικής γνώσης σε θέματα που αφορούν στην ασφάλεια, την ποιότητα, την υγιεινή, την νομοθεσία, τη μικροβιολογία και τα συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας και της ποιότητας των τροφίμων.
- Η δημιουργία εξειδικευμένων επιστημόνων, ικανών να (ι) προάγουν το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο της Επιστήμης Τροφίμων και (ιι) να στελεχώσουν υπηρεσίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στα ευρύτερα γνωστικά αντικείμενα του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών, με στόχο την παραγωγή ανταγωνιστικών τροφίμων υψηλής ποιότητας και ασφάλειας, καθώς επίσης την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών.
- Τα μαθησιακά αποτελέσματα και προσόντα που αποκτώνται είναι: α) Γνώση για το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων, β) Γνώση των διεθνών προτύπων συστημάτων για τη διαχείριση της ασφάλειας και την ποιότητας των τροφίμων, γ) Γνώση των σύγχρονων μεθόδων και τεχνικών για τον μικροβιολογικό έλεγχο των τροφίμων, δ) Εξοικείωση με τις βασικές αρχές επιθεώρησης (auditing) των συστημάτων διαχείρισης της ασφάλειας και της ποιότητας των τροφίμων ε) Γνώση των εθνικών και διεθνών προτύπων ολοκληρωμένης διαχείρισης του πρωτογενούς τομέα.
Νέο μεταπτυχιακό στην Επιστήμη Τροφίμων: Αριθμός εισακτέων και κριτήρια
Ο αριθμός εισακτέων στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών κατ’ έτος ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο στους τριάντα (30) φοιτητές και καθορίζεται αρμοδίως ετησίως.
Κριτήρια επιλογής του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών είναι:
- Βαθμός πτυχίου
- Επίπεδο αγγλικής γλώσσας
- Προηγούμενη ερευνητική δραστηριότητα
- Σχετική επαγγελματική εμπειρία
- Συστατικές επιστολές
- Προσωπική συνέντευξη
- Συμμετοχή σε τυπική ή άτυπη εκπαίδευση (έως δυο σεμινάρια)
Νέο μεταπτυχιακό στην Επιστήμη Τροφίμων: Απαραίτητα δικαιολογητικά
Ο υποψήφιος πρέπει να υποβάλλει στη γραμματεία του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών τα παρακάτω δικαιολογητικά:
- Έντυπη αίτηση.
- Αντίγραφο Πτυχίου/Διπλώματος.
- Αντίγραφο Πιστοποιητικού Αναλυτικής Βαθμολογίας.
- Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα.
- Φωτοτυπία των δύο όψεων του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.
- Δύο (2) συστατικές επιστολές (από Μέλη Δ.Ε.Π., καθώς και Ερευνητές Α’, Β’ και Γ’ βαθμίδας αναγνωρισμένων ερευνητικών κέντρων της ημεδαπής ή αλλοδαπής με το ονοματεπώνυμο, τον τίτλο, τη θέση, τη διεύθυνση και το τηλέφωνο του συντάξαντος).
- Νομίμως επικυρωμένο Δίπλωμα ή Πιστοποιητικό επάρκειας ξένης γλώσσας.
- Νομίμως επικυρωμένο Δίπλωμα ή Πιστοποιητικό παρακολούθησης σεμιναρίου τυπικής ή άτυπης εκπαίδευσης σχετικό με το αντικείμενο του Π.Μ.Σ.
Τα τέλη φοίτησης ανά φοιτητή για το σύνολο των σπουδών του στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών ορίζονται σε 4.000 €. Θα καταβάλλονται σε τρεις δόσεις: η πρώτη ύψους 1.500€ κατά την εγγραφή στο πρώτο εξάμηνο σπουδών, η δεύτερη ύψους 1.250 € στην έναρξη του δευτέρου εξαμήνου και η τρίτη ύψους 1.250 € στην έναρξη του τρίτου εξαμήνου, σε τραπεζικό λογαριασμό που θα υποδειχθεί από το φορέα διαχείρισης του προγράμματος που ασκεί την διοικητική υποστήριξη του έργου.
Η χρονική διάρκεια πλήρους φοίτησης για την απονομή του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) είναι τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα.
Η έγκριση του προγράμματος με υπογραφή του Πρύτανη, Σπυρίδων Κίντζιου, δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ.