Εφορία: Γιατί χιλιάδες οφειλέτες δεν μπορούν να μπουν στις 72 δόσεις

Την ίδια στιγμή, η συνεχής αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών περιορίζει σημαντικά την αποτελεσματικότητα της ρύθμισης των 72 δόσεων. Βασική προϋπόθεση για την ένταξη στη συγκεκριμένη ρύθμιση είναι η τακτοποίηση όλων των χρεών που δημιουργήθηκαν από το 2024 και μετά.
Οι φορολογούμενοι πρέπει είτε να εξοφλήσουν τις νέες οφειλές τους είτε να τις εντάξουν στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, πριν αποκτήσουν δικαίωμα συμμετοχής στη ρύθμιση των 72 δόσεων. Στην πράξη, η συγκεκριμένη απαίτηση λειτουργεί αποτρεπτικά για πολλούς οφειλέτες, καθώς όσοι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους μένουν εκτός της διαδικασίας.
Μόνο 5,26 δισ. ευρώ έχουν ρυθμιστεί
Η εικόνα αποτυπώνεται και στα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης. Από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ξεπερνούν τα 114 δισ. ευρώ, μόλις 5,26 δισ. ευρώ βρίσκονται σήμερα σε καθεστώς ρύθμισης.
Το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής αποδίδεται κυρίως στους αυστηρούς όρους που συνοδεύουν τα προγράμματα διακανονισμού.
Αυστηροί όροι και κίνδυνος απώλειας της ρύθμισης
Οι οφειλέτες καλούνται να ανταποκρίνονται ταυτόχρονα τόσο στις δόσεις των ρυθμίσεων όσο και στις τρέχουσες φορολογικές τους υποχρεώσεις. Ακόμη και μικρές καθυστερήσεις μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες.
Η καθυστέρηση πληρωμής δόσης επιβαρύνεται με προσαύξηση 15%, ενώ η επαναλαμβανόμενη ασυνέπεια μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της ρύθμισης και επαναφορά του χρέους σε ληξιπρόθεσμη κατάσταση.
Παράλληλα, η μη έγκαιρη υποβολή φορολογικών δηλώσεων ή η κατάθεση ανακριβών στοιχείων συνεπάγεται αυτόματη ακύρωση της ρύθμισης.
Ζητούνται πιο ευέλικτοι όροι
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η ρύθμιση των 72 δόσεων θα μπορούσε να συμβάλει ουσιαστικά στη μείωση των οφειλών, εφόσον συνοδευόταν από πιο ευέλικτα κριτήρια ένταξης.
Όπως επισημαίνουν, η υποχρέωση παράλληλης εξυπηρέτησης παλαιών και νέων χρεών περιορίζει σημαντικά τον αριθμό των φορολογουμένων που μπορούν τελικά να ενταχθούν.
Η επιλογή του εξωδικαστικού μηχανισμού
Παράλληλα, διαθέσιμη παραμένει και η διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ, μέσω της οποίας μπορεί να προβλεφθεί ακόμη και διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής.
Ωστόσο, η διαδικασία θεωρείται πιο απαιτητική, καθώς μεταξύ άλλων προϋποθέτει τη συναίνεση του οφειλέτη στην άρση τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου.
- 5 λεπτά πριν Υιοθεσία αδέσποτων: Δήμος προσφέρει 10% έκπτωση στα δημοτικά τέλη
- 12 λεπτά πριν Επικουρική ασφάλιση για χιλιάδες εργαζόμενους του Δημοσίου
- 14 λεπτά πριν Καύσιμα: «Φωτιά» οι τιμές – Άλμα 32,4% στο πετρέλαιο κίνησης
















