ΕΦΚΑ: Άνοιξε η πλατφόρμα για επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας - Έως τις 31/1/2023 η προθεσμία

Αφορά ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες
Οι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ που δεν θα υποβάλλουν αίτηση – δήλωση επιλογής – μεταβολής, θα παραμείνουν για το έτος 2023 στην κατηγορία που είχαν καταταχθεί το προηγούμενο έτος.

Έως τις 31/1/2023 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες μπορούν να επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία για το 2023, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμένα, σήμερα τέθηκε σε λειτουργία στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα (https://www.efka.gov.gr/el/asphalismenoi/me-misthotoi/epilogi-asfalistikis-katigorias), μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες, μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική κατηγορία του ΕΦΚΑ στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν για το νέο έτος 2023 (Ενότητα Ασφαλισμένοι – Επιλογή Ασφαλιστικής Κατηγορίας Κύριας Ασφάλισης Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών από 1/1/2023).

Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας του ΕΦΚΑ δηλώνεται για τους κλάδους κύριας και επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχής σε ενιαία αίτηση και ισχύει για όλο το έτος.

Η προθεσμία υποβολής της αίτησης-δήλωσης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας έχει καταληκτική ημερομηνία 31.1.2023.

Οι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ που δεν θα υποβάλλουν αίτηση – δήλωση επιλογής – μεταβολής, θα παραμείνουν για το έτος 2023 στην κατηγορία που είχαν καταταχθεί το προηγούμενο έτος.

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο e-ΕΦΚΑ σε ανακοίνωσή του, η επιλογή των ανώτερων ασφαλιστικών κατηγοριών οδηγεί και σε υψηλότερες συνταξιοδοτικές παροχές.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram