ΔΥΠΑ: Γιατί δεν παίρνουν όλοι οι άνεργοι επίδομα

Δείτε τι συμβαίνει με την ενίσχυση των μακροχρόνια ανέργων

Οι επαναλαμβανόμενες οικονομικές κρίσεις των τελευταίων ετών επιδείνωσαν δραματικά τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών και ιδιαίτερα των ανέργων. Τα επιδόματα αποτελούν σε πολλές περιπτώσεις το μοναδικό τους έσοδο. Τι γίνεται όμως όταν και αυτά κόβονται;

Το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας είναι ένα από τα πρώτα που χάνουν χιλιάδες άνθρωποι παρά το γεγονός ότι δεν εργάζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις ότι "η Κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΔΥΠΑ βάζει επιτέλους μία τάξη με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, ώστε να μην γίνεται κατάχρηση των δικαιωμάτων που δίνει η ΔΥΠΑ και να διασφαλιστεί ότι οι παροχές θα κατευθύνονται σε αυτούς που τις έχουν πραγματικά ανάγκη", το ερώτημα παραμείνει.

"Πόσοι είναι αυτοί που το λαμβάνουν το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας;

Η αποκαλυπτική απάντηση έρχεται από τον ίδιο τον διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρου Πρωτοψάλτη σε εκπομπή της ΕΡΤ, ότι " το επίδομα το παίρνουν 1 στους 5 από αυτούς που υποβάλλουν αίτηση". Παραδέχτηκε ότι "είναι πολύ μικρός ο αριθμός συγκριτικά με τους δικαιούχους που παίρνουν το επίδομα ανεργίας". Δικαιολόγησε το γεγονός ότι πολλοί αιτούμενοι κόβονται "λόγω των εισοδηματικών κριτηρίων του προηγούμενου φορολογικού έτους"!.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το υπουργείο Εργασίας

Αυτό το οποίο έγινε με το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας, σημειώνει το υπουργείο Εργασίας, είναι "ότι θεσπίστηκαν εισοδηματικά κριτήρια, (με πυξίδα τα εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης), ώστε να έχουν κάλυψη από την Πολιτεία οι πραγματικά μακροχρόνια άνεργοι και όχι κάποιοι επιτήδειοι με μεγάλα εισοδήματα, που, μέχρι τώρα, εκμεταλλεύονταν το σύστημα. Πρέπει να γίνει μία διάκριση μεταξύ κοινωνικής προστασίας και απάτης, εκτός και αν θεωρεί κάποιος λογικό να προστατεύονται οι απατεώνες σε βάρος των ανέργων που έχουν πραγματικά ανάγκη"!.

Μετά τις επίσημες τοποθετήσεις των δημόσιων φορέων μήπως το σωστό ερώτημα που πρέπει να διατυπωθεί δεν είναι πόσοι παίρνουν το επίδομα αλλά "τι είναι τελικά οι άνεργοι, τεμπέληδες, εισοδηματίες ή απατεώνες";.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram