ΔΥΠΑ: Αρχίζει η κατάρτιση για 80.000 ανέργους με επίδομα 1.000 ευρώ
Εκδόθηκαν τα οριστικά μητρώα παρόχων, ξεκινά η υποβολή προγραμμάτων - Ωφελούμενοι και διαδικασία
Οριστικά μητρώα παρόχων για την κατάρτιση 80.000 ανέργων. Ξεκινά η υποβολή προγραμμάτων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.
Αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ, τ. ΟΑΕΔ) τα οριστικά μητρώα παρόχων κατάρτισης στο πλαίσιο της υλοποίησης προγραμμάτων αναβάθμισης δεξιοτήτων «νέας γενιάς» για 80.000 ανέργους, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Οι αιτήσεις συμμετοχής αξιολογήθηκαν, ώστε οι πάροχοι να πληρούν τα κριτήρια, τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζουν οι δημόσιες προσκλήσεις για τη διασφάλιση ποιότητας. Τα μητρώα περιλαμβάνουν 179 Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) και 13 επιλεγμένα πανεπιστημιακά Κέντρα Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) και έχουν αναρτηθεί στις εξής ηλεκτρονικές διευθύνσεις: voucher.gov.gr: https://voucher.gov.gr/project/view-dypa ΔΥΠΑ: https://oaed.gr/proghrammata-katartisis-ghia-to-tamio-anakampsis
Αμέσως μετά την κατάρτιση του Μητρώου Παρόχων, θα ξεκινήσει η διαδικασία κατάρτισης με επίδομα ύψους 1.000 ευρώ στους δικαιούχους.
Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, η ΔΥΠΑ θα εκδώσει σχετική πρόσκληση προς τους ωφελούμενους ώστε να υποβάλλουν αίτηση για να παρακολουθήσουν τα εγκεκριμένα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για την απόκτηση
ψηφιακών και πράσινων γνώσεων και δεξιοτήτων.
Στόχος της δράσης είναι η αποτελεσματική διασύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και η ενίσχυση της απασχολησιμότητας των ανέργων για την ταχύτερη εργασιακή επανένταξή τους.
Υπενθυμίζεται ότι η δράση αφορά στην παροχή θεωρητικής κατάρτισης διάρκειας 50-200 ωρών σε 80.000 ανέργους ηλικίας άνω των 18 ετών, που θα οδηγεί σε απόκτηση ψηφιακών και «πράσινων» γνώσεων και δεξιοτήτων και αντίστοιχη πιστοποίηση μέσω ανεξάρτητων φορέων πιστοποίησης, οι οποίοι θα ενταχθούν στο ειδικό Μητρώο Φορέων Πιστοποίησης προσώπων εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια διασφάλισης ποιότητας, όπως ορίζει η δημόσια πρόσκληση. Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν από επιτροπές και οι πάροχοι που πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις, θα ενταχθούν στο Μητρώο.
Τα νέα προγράμματα σηματοδοτούν την αναβάθμιση της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης των ανέργων, με στοχευμένες παρεμβάσεις σε όλη τη διαδικασία και τους εμπλεκόμενους φορείς (πάροχοι κατάρτισης, πάροχοι πιστοποίησης, καταρτιζόμενοι, κλπ).
Επίδομα 1.000 ευρώ σε 80.000 ανέργους
Έκτακτο επίδομα ύψους 1000 ευρώ θα καταθέσει ο ΟΑΕΔ μέσω πόρων του ταμείου ανάκαμψης σε 80.000 ανέργους που θα πραγματοποιήσουν δωρεάν τηλεκατάρτιση και πιστοποίηση «Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης σε κλάδους υψηλής ζήτησης με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες». Αναμένεται από μέρα σε μέρα να ανακοινωθούν λεπτομέρειες για το πότε θα ξεκινήσει η τηλεκατάρτιση των ανέργων ώστε όταν τελείωσει να μπει στους λογαριασμούς τους τα 1000 ευρώ.
Στόχος του έργου αποτελεί η παροχή υπηρεσιών θεωρητικής κατάρτισης οι οποίες θα οδηγούν σε πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο της επιδοτούμενης κατάρτισης και θα απευθύνονται ωφελούμενους, εγγεγραμμένους στο Μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, ηλικίας άνω των 18 ετών.
Δικαίωμα συμμετοχής
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν άνεργοι οι οποίοι πληρούν κατ’ ελάχιστον τις κάτωθι προϋποθέσεις:
I. Να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ, ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι. II. Να έχουν ηλικία άνω των 18 ετών. III. Να είναι απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
Ποιοι θα λάβουν τα 1000 ευρώ
Κάθε ωφελούμενος που θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων, σύμφωνα με τους όρους της πρόσκλησης, δικαιούται να λάβει εκπαιδευτικό επίδομα, το οποίο ανέρχεται σε 5 €/ώρα κατάρτισης, μη συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών. Ο ωφελούμενος απαιτείται να ολοκληρώσει την κατάρτιση και να επιτύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης, προκειμένου να λάβει το σύνολο του επιδόματος κατάρτισης. Ειδικότερα, η καταβολή του εκπαιδευτικού επιδόματος στους ωφελούμενους γίνεται ως εξής: Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της κατάρτισης και τη συμμετοχή του ωφελούμενου σε εξετάσεις πιστοποίησης (ανεξαρτήτως του αποτελέσματος), ο ωφελούμενος δικαιούται ποσό που αντιστοιχεί στο 70% του συνολικά δικαιούμενου ποσού για το σύνολο των ωρών κατάρτισης του προγράμματος, αφαιρουμένων των απουσιών. Εφόσον επιτύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης δικαιούται το 100% του συνολικά δικαιούμενου ποσού για το σύνολο των ωρών κατάρτισης του προγράμματος, αφαιρουμένων των απουσιών. Η πληρωμή γίνεται άπαξ, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάρτισης και της διαδικασίας πιστοποίησης και κατόπιν σχετικής ενημέρωσης, από τον Πάροχο Κατάρτισης, μέσω του πληροφοριακού συστήματος.
Οι ασφαλιστικές εισφορές, που αντιστοιχούν στο εκπαιδευτικό επίδομα του καταρτιζομένου, καλύπτονται από την επιταγή κατάρτισης και βαρύνουν τον πάροχο κατάρτισης, ο οποίος υποχρεούται στην εμπρόθεσμη καταβολή τους.
Αρχίζουν οι αιτήσεις για έγκριση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης
Επίσης, τη Δευτέρα 20 Ιουνίου, ξεκινά στον ιστότοπο voucher.gov.gr η ηλεκτρονική υποβολή προτεινόμενων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης από τους εγκεκριμένους παρόχους κατάρτισης προς αξιολόγηση.
Επιπλέον, παρατείνεται μέχρι τη Τρίτη 21 Ιουνίου 2022 και ώρα 23:59, η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων παρόχων πιστοποίησης προσώπων για την ένταξή τους στο αντίστοιχο μητρώο της ΔΥΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι, η δράση αφορά στην παροχή θεωρητικής κατάρτισης διάρκειας 50-200 ωρών σε 80.000 ανέργους ηλικίας άνω των 18 ετών, που θα οδηγεί σε απόκτηση ψηφιακών και πράσινων γνώσεων και δεξιοτήτων και σε αντίστοιχη πιστοποίηση μέσω ανεξάρτητων φορέων πιστοποίησης. Στόχος της δράσης είναι η αποτελεσματική διασύνδεση της επαγγελματικής κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και η ενίσχυση της απασχολησιμότητας των ανέργων για την ταχύτερη εργασιακή επανένταξή τους.